Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Riadalmat okozott a 'tréfás' SMS

2004.12.20. 11:10
Több kontinens hatóságait riasztották a Lauda Air osztrák légitársaság egyik olasz utasának vicce miatt. A Sydneyből Bécsbe tartó járatot éppen tankolták Kuala Lumpurban, amikor a férfi a gépet eltérítő iszlám terroristákról szóló sms-t küldött a feleségének. Az olasz külügyminisztériumban dolgozó nő azonnal értesítette a hatóságokat.
A Lauda Air Sydneyből Bécs felé tartó gépének egyik utasa a gép eltérítéséről írt szöveges üzenetet a feleségének. A riasztott hatóságok az utas szerencséjére gyorsan tisztázták, hogy nincsen vészhelyzet, jelentette be az eset után egy héttel a Lauda Air többségi tulajdonosa, az Austrian Airlines (AUA), illetve a bécsi belügyminisztérium.

A furcsa esetről először az ausztrál Sunday Telegraph napilap számolt be, majd azt osztrák források is megerősítették, írta az APA hírügynökség. Johannes Davoras, az AUA szóvivője szerint az OS-02-es járattal volt a probléma, amely múlt héten szombaton tartott Sydneyből Bécsbe.

Jaj nekünk

A maláj fővárosban, a gép menetrendszerű megállása alatt lépett akcióba Antonio C. olasz üzletember. "A gépet terroristák kerítették hatalmukba. Nem tudom mi lesz most" - hangzott a feleségnek küldött üzenet Rudolf Gollia, az osztrák belügy alezredese szerint.

Az sms-t Kuala Lumpurból helyi idő szerint 17.45-kor küldték el. A vicces utas valószínűleg a beszállás során, vagy már a gépről küldte az üzenetet. A gép helyi idő szerint 18.15-kor, bécsi úticéllal, rendben felszállt, mondta Gollia.

Olajozott intézkedés

Nem sokkal később az üzletember felesége riasztotta a hatóságokat. Az olasz külügy alkalmazottja érdekében a bürokrácia rendkívüli sebességre kapcsolt. Az értesített bécsi külügy riasztotta a belügyet, majd az AUA-n és a nemzetközi légiirányító rendszeren keresztül elérték a gép pilótáit. A jelentések szerint az ausztrál hatóságok szintén mozgásba lendültek.

A felfordulást okozó utas kilétére gyorsan fény derült. A gép személyzete nyomban kikérdezte az olasz férfit, mi is a problémája. Antonio C. kijelentette, hogy csak meg akarta viccelni a feleségét. Ezt követően a pilóta jelentette, hogy minden rendben, így a gép folytatta útját Bécs felé, mondta Johannes Davoras.

Nem érti, mi volt a gond

A repülőgép vasárnap reggel 6-kor szállt le a schwechati repülőtéren. Az olasz utast az osztrák belügy emberei a helyszínen kihallgatták, letartóztatása azonban nem volt indokolt, így szabadlábra helyezése mellett bűncselekmény színlelésének gyanúja miatt folyik ellene eljárás. Antonio C. a kihallgatása során kevés belátást tanúsított. Nem értette ezt az egész felhajtást, szavai szerint ilyesmit gyakran szokott csinálni.