Valér
-2 °C
0 °C

Szex- és drogbotrány fenyegeti a brit uralkodóházat?

2007.10.29. 10:30
Egy királyi rokon borítékjából kilapátolt kokaint szippantgatva mesél a királyi rokonhoz fűződő homoszexuális kapcsolatáról egy férfi azon a videófelvételen, amivel több mint száz év után először próbáltak az uralkodóházhoz tartozó nemest zsarolni Nagy-Britanniában. Két gyanúsítottat már szeptemberben letartóztattak, de a nagy titkolózás miatt csak most derült fény az ügyre.

Zsarolók céltáblájára került a brit uralkodócsalád egyik, személyiségi okokból meg nem nevezett tagja, jelentette a Sunday Times és a Daily Mail. A lapok értesüléseit a Scotland Yard és a bíróság is megerősítette. A bíróság ugyanakkor titkosította az ügyben érintett királyi rokon adatait, így a két lap még az érintett nemét sem árulhatta el.

Az ügy egyébként már a vádemelésnél tart, de a titkosítás miatt a sajtó csak most értesült róla, hogy a két zsarolót már szeptember 11-én elfogták, szeptember 13-án pedig már vádat is emeltek ellenük.

Az esetről annyi tudható, hogy a két gyanúsított - a Mail értesülései szerint a 30 éves építési vállalkozó, Ian Strachan és a negyvenéves Sean McGuigan augusztus 2-án léptek kapcsolatba a királyi családtag sajtóirodájával. Ötvenezer fontot (nagyjából 18 millió forintot) követeltek a felvételekért, amin az érintett királyi rokon egyik közeli munkatársa látható kokainozás közben.

Állításuk szerint a felvételen nem csak az látható, hogy a tanácsadó kokainozik, de az is, hogy a drogot egy, a királyi rokon monogrammját viselő borítékból szedte ki. A tanácsadó arról is beszél, hogy a királyi rokon orálisan kielégítette. A lapbeszámolók szerint ez homoszexuális aktus volt, de természetesen a tanácsadó nemét sem árulhatták el a bírósági tiltás miatt.

A Mail értesülései szerint a két zsaroló korábban bulvárlapoknak próbálta eladni a történetet, a lapok egyikének segítségével léptek kapcsolatba a királyi rokonnal. A rokon azonban a rendőrséghez fordult, így szeptember 11-én, amikor a zsarolók a királyi rokon egyik emberének mutatták meg a kazettát, valójában már egy fedett nyomozóval találkoztak, akinek a segítségével a Scotland Yard rajtuk is ütött.

A két gyanúsított védelmét az ismert olasz botrányügyvéd, Giovanni di Stefano látja el, írja a Daily Mail. Di Stefano többek között Szaddám Huszein ügyvédje is volt, most éppen Tarik Aziz egykori iraki külügyminiszter védelmét látja el. Ő tagadta, hogy a szexuális aktusról felvétele lenne a zsarolóknak, akik szerinte nem is akartak zsarolni. Az ügyvéd állítja, hogy valójában a királyi rokon próbálta megvesztegetni védenceit.

A Times beszámolója szerint 1891. óta ez az első alkalom, hogy a királyi családot próbálják zsarolni. Akkor a későbbi VII. Edward titkára volt kénytelen lefizetni két prostituáltat, akikkel a leendő király nem csak hancúrozott, de levelezgetett is. Minderre 2002-ben derült csupán fény, amikor a levelek végül nyilvánosságra kerültek, a Bonhams aukciósház árverésén 8220 fontért találtak gazdára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!