Tekla
8 °C
20 °C

Újabb fejek hullhatnak Sanghajban

2006.09.26. 10:21
A korrupciós botrányba keveredett és leváltott Csen Liang-jü sanghaji pártfőtitkár ügyében indított nyomozás során egyre több tisztviselő érintettségére derülhet fény. A kínai rendőrség megerősítette a határátkelők védelmét, több delegáció külföldi útját is lemondták, nehogy a gyanúsítottak megszökhessenek.

Különleges rendőri erők ügyelnek arra a kelet-kínai Sanghaj repülőterein és kikötőiben, hogy el ne szökhessen a város párttitkára körül szövődő korrupciós botrány valamelyik gyanúsítottja, jelentette kedden a Hong Kong Economic Times és a Szingtao című hongkongi lap.

A hatóságok annak ellenére is szükségesnek tartották ezt az intézkedést, hogy bevonták az ügy összes gyanúsítottjának útlevelét és hongkongi, illetve makaói utazásra jogosító engedélyét. A lapértesülések arra nem tértek ki, hogy hány ember ellen indult nyomozás. A nyomozás egyik vezetője mindössze annyit árult el, hogy egyre mélyebbre ásnak, így egyre több ember ellen indulhat eljárás.

Ugyancsak a korrupciós botránnyal összefüggésben lemondták három városi delegáció tervezett európai és ausztráliai útját, a sanghaji hivatalnokok azért továbbra is folyamodhatnak a kommunista párthoz engedélyért, hogy külföldre utazzanak, írja a Reuters.

A felmentett pártfőtitkár

A kínai média hétfőn jelentette, hogy eltávolították hivatalából Csen Liang-jüt (Chen Liangyu), a több mint 17 milliós kelet-kínai metropolis kommunista párttitkárát, mert visszaélt a város társadalombiztosítási alapjaival. Az így megszerzett közpénzekből (mintegy 1,25 milliárd amerikai dollár) rokonait és barátait gazdagította. Csent kizárták a Kínai Kommunista Párt 24 tagú politikai bizottságából is.

Elemzők szerint Liangyu eltávolítása jelzésértékű az ország összes tisztviselőjének: vagy kiegyeznek a Hu adminisztráció politikájával, vagy szembe kell nézniük a várható következményekkel. „A botrány elindított egy hullámot a kínai politikai hierarchiában, ami meggyengíti a helyi ellenállást a központi irányítás kezdeményezéseivel szemben” – fogalmazott Jason Kindopp, az Eurasia Group kockázatelemzője. Szerinte a hullám lassítja majd a befektetéseket, de érinti az energiagazdálkodást és a környezetvédelmet is.