Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Újabb fejek hullhatnak Sanghajban

2006.09.26. 10:21
A korrupciós botrányba keveredett és leváltott Csen Liang-jü sanghaji pártfőtitkár ügyében indított nyomozás során egyre több tisztviselő érintettségére derülhet fény. A kínai rendőrség megerősítette a határátkelők védelmét, több delegáció külföldi útját is lemondták, nehogy a gyanúsítottak megszökhessenek.

Különleges rendőri erők ügyelnek arra a kelet-kínai Sanghaj repülőterein és kikötőiben, hogy el ne szökhessen a város párttitkára körül szövődő korrupciós botrány valamelyik gyanúsítottja, jelentette kedden a Hong Kong Economic Times és a Szingtao című hongkongi lap.

A hatóságok annak ellenére is szükségesnek tartották ezt az intézkedést, hogy bevonták az ügy összes gyanúsítottjának útlevelét és hongkongi, illetve makaói utazásra jogosító engedélyét. A lapértesülések arra nem tértek ki, hogy hány ember ellen indult nyomozás. A nyomozás egyik vezetője mindössze annyit árult el, hogy egyre mélyebbre ásnak, így egyre több ember ellen indulhat eljárás.

Ugyancsak a korrupciós botránnyal összefüggésben lemondták három városi delegáció tervezett európai és ausztráliai útját, a sanghaji hivatalnokok azért továbbra is folyamodhatnak a kommunista párthoz engedélyért, hogy külföldre utazzanak, írja a Reuters.

A felmentett pártfőtitkár

A kínai média hétfőn jelentette, hogy eltávolították hivatalából Csen Liang-jüt (Chen Liangyu), a több mint 17 milliós kelet-kínai metropolis kommunista párttitkárát, mert visszaélt a város társadalombiztosítási alapjaival. Az így megszerzett közpénzekből (mintegy 1,25 milliárd amerikai dollár) rokonait és barátait gazdagította. Csent kizárták a Kínai Kommunista Párt 24 tagú politikai bizottságából is.

Elemzők szerint Liangyu eltávolítása jelzésértékű az ország összes tisztviselőjének: vagy kiegyeznek a Hu adminisztráció politikájával, vagy szembe kell nézniük a várható következményekkel. „A botrány elindított egy hullámot a kínai politikai hierarchiában, ami meggyengíti a helyi ellenállást a központi irányítás kezdeményezéseivel szemben” – fogalmazott Jason Kindopp, az Eurasia Group kockázatelemzője. Szerinte a hullám lassítja majd a befektetéseket, de érinti az energiagazdálkodást és a környezetvédelmet is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?