Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Tíz percen múlt a sorozatgyilkos elfogása

2002.10.24. 10:04
Folyamatos kommunikációs zavarok nehezítik a mesterlövész sorozatgyilkos után kutató amerikai hatóságok munkáját. Mivel az elkövető csak cetliken üzenget, nem tudnak választ adni követeléseire, egymás közti üzeneteik félreértése miatt pedig hétfőn tíz perccel később értek egy telefonfülkéhez. Akkor a mesterlövész helyett illegális bevándorlókat fogtak, most egy esetleges informátor ellen adtak ki letartóztatási parancsot.
Letartóztattak két, a washingtoni sorozatgyilkosról feltehetően információkkal rendelkező férfit Maryland államban, az amerikai fővárostól mintegy hetven kilométernyire. A muzulmán afroamerikai férfi ellen szerdán este adtak ki letartóztatási parancsot a hatóságok. Véleményük szerint ugyanis az öbölháborús veterán, 42 éves John Allen Muhammad információkkal rendelkezhet a lesipuskás merénylőről - írja a CNN. A férfi a hatóságok leírása szerint fegyverekkel is rendelkezik és kész használni is azokat.

Nem kapott mesterlövész-kiképzést

Muhammad mostohafiával együtt utazott egy bordó-kék Chevroletben. Egy hasonló autót már kerestek a hatóságok a 72 éves Pascal Charlot október 3-i meggyilkolása kapcsán. A nyomozás során találtak is egy kiégett Chevrolet-t, akkor azonban nem találtak kapcsolatot az autó és a gyilkosságok között. Muhammad az amerikai szárazföldi haderő katonájaként szolgált az öbölháború idején, mesterlövész-képzésen nem vett részt, és a különleges alakulatoknak sem volt tagja.

Várnak a gyilkos jelentkezésére

A hatóságok egyben kérelemmel is fordultak a sorozatgyilkoshoz, hogy ismételten vegye fel velük a kapcsolatot telefonon, vagy direkt nekik címzett levelekben. "Bár tudjuk, hogy kapcsolatba szeretne lépni velünk, a cetliken hagyott üzenet nem a legmegfelelőbb módja a kommunikációnak" - üzente a mesterlövésznek Charles Moose, Montgomery megye rendőrkapitánya. Mint mondta, a hatóságoknak "van válasza" a sorozatgyilkos számára, csak arra várnak, hogy "kapcsolatba léphessenek" vele.

Tíz perccel maradtak le a sorozatgyilkosról

Nem csak a sorozatgyilkossal történő kapcsolattartást jellemzik kommunikációs problémák. A mesterlövész elfogására szerveződött különleges csoport és a helyi rendőri szervek közti félreértés miatt a hatóságok elszalasztottak egy alkalmat a gyilkos elfogására - írja a CNN. Rendőrségi forrásokból származó információik szerint, amikor hétfőn rajtaütöttek egy benzinkút melletti telefonfülkénél egy fehér kisteherautóból telefonáló két férfin, alig tíz perccel maradhattak le az igazi elkövetőről. Az akkor letartóztatottakról kiderült, hogy illegális bevándorlók, ügyüket átadták a bevándorlási hivatalnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!