Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Webes mesterlövész-tanfolyam iraki lázadóknak

2005.05.18. 09:21
Interaktív játékokkal képezik ki mesterlövészeiket az iraki lázadók. A weboldalak elsősorban a tisztek lelövését javasolják, mivel egy amerikai tiszt kiképzése legalább két évig tart, és félmillió dollárba kerül.

Mesterlövészek kiképzéséhez nyújtanak segítséget az iraki lázadók weboldalai, jelentette az ABC News. Az amerikai tévécsatorna hírműsora a Pentagonból szerezte meg a lázadók arab nyelvű honlapjainak hivatalos fordítását, amit a védelmi minisztérium munkatársai a harcoló alakulatokhoz is eljuttattak.

Rambo-komplexusos idióták

A honlapokon több gyakorlati tanács között első helyen szerepel a választandó célpontok listája. A honlapok ajánlása szerint a lázadóknak elsősorban a tisztekre kell koncentrálniuk, mivel egy egy tiszt kiképzése "a híres West Point-i akadémián kettő-négy évig tart, és félmillió dollárba kerül".

A honlapok szerkesztői könnyű célpontként jelölik meg az amerikai különleges alakulatok katonáit, mivel "ők nagyon hülyék, Rambo-komplexusuk van, azt hiszik sebezjetetlenek". "Ti ne legyetek arrogánsak, mint ők", figyelmeztetik a jövendőbeli terroristákat a weboldalak készítői.

Játékos toborzás

A weboldalakon több játék is segíti a mesterlövészek kiképzését. Egy kérdezz-felelek típusú játékban több lehetőség közül kell kiválasztani a helyes célpontot. Ebből például kiderül, hogy ha egy tank közelít felénk, tetején gyalogosokkal, akkor nem a gyalogosokat kell előbb kilőni, hanem a toronylövészt, majd a tank vezetőjét.

Az ABC-nek nyilatkozó katonai szakértő szerint az ilyen interaktív weboldalako különösen veszélyesek, mert megfelelő elméleti képzést adhatnak az amúgy is napról napra egyre jobb iraki mesterlövészeknek. Ráadásul a honlapok különösen sikeresek lehetnek a fiatalabb szélsőségesek körében.