Friderika
13 °C
29 °C

Elfogták a washingtoni sorozatgyilkost?

2002.10.24. 15:04
A sorozatgyilkosság elkövetésével gyanúsítják azt a két férfit, akit Washington közelében tartóztattak le az amerikai hatóságok csütörtökön. Az öbölháborús veterán John Allen Muhammadot eredetileg tanúként kívánta kihallgatni a rendőrség, jamaikai állampolgárságú nevelt fiát viszont eredetileg nem is körözték. Egy a gyilkosságsorozat előtti lövöldözés helyszínén azonban megtalálták a fiú ujjlenyomatát.
Immár gyanúsítottként kezelik azt a két férfit, akiket csütörtök hajnalban tartóztattak le Marylandben. A 42 éves öbölháborús veterán John Allen Muhammadot és 17 éves nevelt fiát, John Lee Malvót eredetileg azért keresték, mert a hatóságok szerint információkkal rendelkezhettek a gyilkosságokról.

Ujjlenyomat egy korábbi helyszínen

A kocsijuk első átkutatásakor ugyan nem találtak semmit, az alaposabb átvizsgálás után azonban egy fegyverre bukkantak - mondták el rendőrségi források a CNN-nek. Bár Muhammadot eredetileg tanúként kívánta kihallgatni a rendőrség, jamaikai állampolgárságú fiát pedig egyáltalán nem körözték, egy telefonos bejelentés kivizsgálása után gyanúsítottá minősítették mindkettejüket.

A hívást a hatóságok szerint maga a sorozatgyilkos kezdeményezte - írta a Baltimore Sun című napilap szerdán. "Komolyan kellene venniük" - mondta a telefonáló, majd azt javasolta, hogy egyeztessenek az Alabama állam-beli Montgomeryben nyomozó kollégáikkal. Mint kiderült, egy szeptember 21-i alabamai támadásban ugyanolyan .223 kaliberű lőfegyvert használtak amilyet a mesterlövész is. A helyszínen akkor megtalálták Malvo ujjlenyomatát is. A fiú mostohaapjával élt együtt.

A hatóságok szerda este adtak ki körözési parancsot Muhammad ellen. Bár már akkor is szóba került, hogy a férfit valójában nem tanúként hallgatná ki a rendőrség, a felvetést akkor még elutasították. Mint mondták, az afroamerikai féri ugyan a szárazföldi csapatok katonájaként harcolt az öbölháborúban, nem szolgált a különleges alakulatoknál, és nem kapott mesterlövész-kiképzést. Az október 3-án kezdődött merényletsorozatban tíz ember vesztette életét, hárman megsérültek.