Alfréd
-2 °C
2 °C

Thaiföld megszakította kapcsolatait Kambodzsával

2003.01.30. 16:58
Öt katonai repülővel, kommandósok biztosítása mellett menekítette ki állampolgárait Thaiföld Kambodzsából. A kambodzsai fővárosban egy thai szappanopera miatt feldühödött tömeg felgyújtotta a szomszédos ország követségét. Kambodzsa bocsánatot kért, Thaiföld magyarázatot vár.
Több mint ötszáz thai állampolgárt evakuált a thai hadsereg Kambodzsából a szerdán kitört zavargások miatt - jelentette a BBC. A Phnom Phen-i thai nagykövetség felgyújtásában tetőző zavargásokat egy színésznőnek egy szappanoperában elhangzó kijelentése robbantotta ki. A követséget ért támadásra válaszul Thaiföld beszüntette a légiforgalmat a két főváros között, és lezárta határait a kambodzsaiak előtt.

Nem háborúznak

"Minden kapcsolatot megszakítottunk Kambodzsával" - nyilatkozta a BBC-nek Thaksin Shinawatra thai miniszterelnök, bár ez "nem jelenti azt, hogy a két ország háborúban állna".

Az öt katonai repülőgéppel végrehajtott kommandós evakuálási akcióra a szerdai zavargások után került sor. A zavargások során egy kambodzsai állampolgár életét vesztette, heten megsebesültek. Elemzők szerint érthetetlen, hogy hogyan fajulhatott el egy két évvel ezelőtt sugárzott szappanoperában elhangzó kijelentés miatti felháborodás, írja a BBC. Véleményük szerint lehetséges, hogy a júliusi választásra készülő kambodzsai pártok akarták a nacionalista érzelmeket felszítani.

Kambodzsa bocsánatot kért

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök mindenesetre "szélsőségesek kis csoportját" tette felelőssé a zavargásokért. Az esemény miatt "aggasztóvá vált" a thai-kambodzsai viszony, tette hozzá a BBC-nek nyilatkozó kormányfő. "Nem számítottunk rá, hogy így elfajulnak a dolgok, hiba történt" - kért bocsánatot az erőszakos cselekményekért Khieu Kanharith, kambodzsai kormányszóvivő.

Thaiföld magyarázatot vár

"Bár kambodzsai barátom bocsánatot kért, úgy érzem, még tenni kell valamit" - nyilatkozta Thaksin a BBC-nek. A thai miniszterelnök a viszony rendezésének előfeltételeként magyarázatot követelt Kambodzsától a történésekre.