Auguszta
-3 °C
2 °C

Eltörölték a szodómia bűntettét Texasban

2003.06.27. 10:36
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság eltörölte a homoszexuálisokat sújtó, úgynevezett szodómiatörvényt Texasban. A testület szerint a jogszabály alkotmányellenesen avatkozott bele az emberek magánéletébe.
A Legfelsőbb Bíróság 6-3 arányban szavazta meg a texasi szodómia-törvény eltörlését, mert az megsérti az emberek magánélethez fűződő jogait. Ezzel felülbírálta a texasi fellebbviteli bíróság döntését, miszerint a törvény "az állam érdekeit és a közerkölcsöt védi". A mostani döntés egyben próbája volt annak is, hogy a másik tizenhárom államban érvényben lévő ugyanilyen törvény vajon alkotmányos-e. Ezekben az államokban ugyancsak bűntettnek számít az azonos neműek közti szexuális kapcsolat, mindkét fél beleegyezése esetén is.

1986-ban alkotmányos volt

A Legfelsőbb Bíróság utoljára 1986-ban vizsgálta a szodómiatörvényeket. Akkor a Georgia államban érvényben lévő törvényre érkezett panasz, de a testület 5-4 arányban alkotmányosnak találta azt. Bár később az egyik bíró úgy nyilatkozott: valószínűleg hibát követett el, amikor arra szavazott, hogy a törvény alkotmányos. Emberjogi szervezetek képviselői eddig is arra hivatkoztak, hogy ezen törvények megszületése óta annyi minden megváltozott az amerikai társadalomban, így ideje volt a változásoknak. Hozzáteszik, az államnak nincs joga ahhoz, hogy hálószobákban kémkedjen, és embereket tartóztasson le az éjszaka közepén. Ám a texasi ügyészek évtizedeken át arra hivatkoztak, hogy az államnak joga van ahhoz, hogy "kikényszerítse a közerkölcsnek megfelelő magatartási formát".

Gestapo

1998-ban John Geddes Lawrence-t Tyron Garnert saját houstoni lakásukban tartóztatták le a huszonnyolc évvel ezelőtt hozott texasi törvény alapján. A rendőrök egy téves bejelentés alapján betörőket kerestek a lakásban, de csak az éppen szexuális aktust folytató férfiakat találták ott. A két férfi azt állítja, hogy úgy bántak velük, mintha a "Gestapo ütött volna rajtuk": letartóztatták, egy éjszakára börtönbe zárták őket, és kétszáz dolláros büntetést is kellett fizetniük. A férfiak ügyvédje szerint ha kerületi bíróság fenntartotta volna a vádakat, akkor ügyfeleik több állástól is eleshettek volna, valamint több államban is szexuális bűnelkövetőnek számítottak volna. Lawrence és Garner szerint a törvénnyel a homoszexuális amerikaiakat másodrendű állampolgárrá degradálták.

Diszkrimináció

A legutóbbi népszámláláson közel hatszázezer pár vallotta magát homoszexuálisnak az Egyesült Államokban. Texasban mintegy negyvenháromezer azonos nemű pár él, ennek ellenére szodómiatörvények még az 1960-as években is születtek. Azt a jogászok is elismerik: bár ritkán alkalmazzák ezeket a törvényeket, ezek mégis alkalmasak arra, hogy kirekesszék a homoszexuálisokat.