Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Összeomlás határán az osztrák kormány

2008.07.07. 15:26
Egy pimfnek látszó ügy miatt szakadhat az osztrák nagykoalíció. A konzervatív Néppárt szerint a szociáldemokraták elrugaszkodtak a közös kormányzás alapjaitól, amikor azt javasolták, hogy a jövőben népszavazás döntsön az EU-s szerződések módosításáról. Valójában semmiben sem értettek egyet, a működésképtelenség mindkét párt népszerűségének rosszat tett.

Előrehozott választásokat követelt hétfőn a konzervatív Osztrák Néppárt elnöke, jelentette a Financial Times. A Néppárt megelégelte a nagykoalíciós kormányzást az előző választáson kevéssel nyerő szociáldemokratákkal, a pártvezér szerint képtelenség az együttműködés Alfred Gusenbauer kancellár baloldali pártjával.

A kormányban alkancellári posztot betöltő Wilhelm Molterer szerint a szociáldemokraták megsértik a kormányprogramot legutóbbi ötletükkel. A baloldali párt ugyanis most euroszkeptikusra váltott, terveik szerint a jövőben a parlamenti jóváhagyás helyett népszavazáson döntenének az EU-s szerződések módosításáról.

Ezzel Molterer szerint a szociáldemokraták elhagyták a közös platformot, amire a nagykoalíció épült.

Valójában szó sincs arról, hogy a kormány egy ilyen mellékkérdés miatt oszlana fel. Valójában a nagykoalíció már a tavalyi megalakulása óta döcögősen működik, folyamatosak voltak a súrlódások a tényleges problémák, az egészségügyi, az adó- és az iskolareform ügyében is. A folyamatos kormányzati feszültséget mindkét párt megsínylette, népszerűségük a 2006. októberi választás óta folyamatosan esik, írja a Financial Times.

Molterer szerint az előrehozott választásokat akár már szeptemberben megtarthatnák. Arra kérte a koalíciós partner szociáldemokratákat, hogy utolsó közös gesztusként együtt szavazzák meg a parlament feloszlatásáról szóló határozatot.