Ágnes
-5 °C
2 °C

Izraelben is téma a gyűlöletbeszéd-törvény

2008.03.03. 17:22
16 éve először látogatott magyar államfő Izraelbe. Sólyom László az izraeli elnökkel találkozott hétfőn, a tárgyaláson az aktuális politikai helyzet mellett szóba kerültek az ingatlan-beruházások, valamint hogy Magyarország érdeklődik az izraeli technológia iránt.

Az elmúlt napokban kiéleződött gázai helyzet izraeli és magyar megítélése, a kétoldalú izraeli-magyar kapcsolatok, valamint a magyarországi gyűlöletbeszéd-törvény sorsa egyaránt napirenden volt Sólyom László köztársasági elnök és Simon Peresz izraeli államfő hétfői jeruzsálemi megbeszélésén.

Az elnök előző nap érkezett - magyar államfőként 16 éve elsőként - hivatalos állami látogatásra a zsidó államba. Programja szerint Sólyom László szerdán a ciszjordániai Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tanácskozik.

"Különös aktualitást adott a mai találkozónak, hogy rendkívül heves támadás érte és éri máig Izraelt a Gázai övezetből, és arra Izrael rendkívül keményen válaszolt" - számolt be Sólyom a magyar sajtó képviselőinek Peresszel folytatott megbeszéléséről. Izrael fenntartja jogát az önvédelemre - mondta -, "amit mi is osztunk, ez magától értetődik, nekem azonban elvi álláspontom, hogy a válasznak is az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartásával kell történnie".

A békefolyamatot azonban folytatni kell, mondta a köztársasági elnök. Szerinte nem szabad az Európai Uniónak, ezen belül Magyarországnak megengednie, hogy törés következzen be. A palesztin probléma egyszersmind gazdasági, szociális probléma is, és mindenképpen segíteni kell Palesztinát gazdaságilag talpra állni. Magyarországnak is törekednie kell beruházásokat hozni Palesztinába, ott munkahelyeket teremteni. "Lehet, hogy ez illuzórikusnak hangzik, de európai összefogással biztos, hogy nem az" - mondta.

Sólyom kijelentette, politikailag abszolút nincs probléma Izrael és Magyarország között. Ami a gazdasági együttműködést illeti, Peresz hangsúlyozta az izraeli csúcstechnológia jelentőségét mind a mezőgazdaság, mind az orvosi eszközök és a gyógyszeripar területén. „Ez két olyan irány, amely felé az ingatlan-beruházások mellett nagyon jó lenne továbbvinni az együttműködést” - állapította meg Sólyom.

Szó volt a jogállami követelményekkel, az azok szigorúságával kapcsolatos magyar álláspontról, utalt a köztársasági elnök a magyarországi gyűlöletbeszéd-törvény ügyére. Mint mondta, Simon Peresz leszögezte, hogy ezen a téren "minden ország maga alakítja ki a saját politikáját". "A svédek máshogy, az izraeliek is máshogy, mi is máshogy oldjuk meg ezt a kérdést" - mondta Sólyom László.

Hozzátette, hogy izraeli partnere teljesen megérti az álláspontunkat. "Elmondtam, hogy nálunk milyen szigorú követelményeket támaszt az alkotmánybíróság, és hogy ezeket mi mindenképpen betartjuk; egyébként pedig ha kivételeket teszünk, akkor az az egész rendszernek a kárára válna, ebben nem volt vita az izraeli elnökkel" - mondta.

Magyarország az Európai Unió egyik fontos tagja, indokolta korábban magyar újságíróknak nyilatkozva Simon Peresz izraeli államelnök a találkozó fontosságát. Megjegyezte, hogy Magyarország érdeklődik az izraeli technológia iránt, hogy fontosak a beruházások, és a találkozó jelentőségét kiemelve emlékeztetett arra, hogy Magyarországon jelentős zsidó közösség él, mint ahogy Izraelben is számottevő a magyar ajkú közösség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!