Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Sólyom László az izraeli kormányfővel találkozott

2008.03.05. 23:18
Az izraeli látogatáson lévő Sólyom László köztársasági elnök szerdán Jeruzsálemben beszámolt Ehud Olmert izraeli kormányfőnek azokról a tárgyalásokról, amelyeket a nap folyamán a palesztin elnökkel folytatott, és amelyeken Mahmúd Abbász az Izraellel megtorpant tárgyalások folytatásának szándékáról biztosította vendégét.

Az államfő Olmerttel folytatott egyórás megbeszélésével zárta az izraeli politikusokkal lezajlott tanácskozásainak sorát. Sólyom vasárnap érkezett Izraelbe, találkozott Simon Peresz államfővel, Cipi Livni külügyminiszterrel, Benjamin Netanjahuval, az ellenzék vezérével, illetve szerdán jeruzsálemi programját megszakítva elutazott a ciszjordániai Rámalláhba, ahol Mahmúd Abbász elnökkel, illetve Szalám Fajjád palesztin kormányfővel tárgyalt. Rámalláhból visszatérve találkozott az izraeli miniszterelnökkel, az összejövetel, voltaképpen summázata volt Sólyom László vizitjének – tájékoztatta Várkonyi László, a külügyminisztérium szakállamtitkára az MTI-t.

A két ország kapcsolatait érintve kiemelten volt szó a gazdasági kapcsolatokról. Az elnök üdvözölte Izrael 3 milliárd dollárnyi magyarországi befektetéseit, és szorgalmazta a további együttműködést, azzal, hogy az ingatlanberuházásokon túl a magas technológia területén lenne érdemes továbblépni. Szóba került, hogy előkészítés alatt áll egy tudományos-technológiai együttműködési megállapodás. Az államfő beszámolt a Mahmúd Abbász palesztin államfővel folytatott megbeszéléséről, és azt az üzenetet szállította Rámalláhból, hogy készséget tapasztalt palesztin részről a tárgyalások folytatására, és hogy reménykednek abban, hogy az év végére tető alá hozható az izraeli-palesztin megállapodás.

Mint a korábbi megbeszéléseken, ezúttal is szóba került Irán. A magyar fél közölte, hogy támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi, a perzsa állam elleni szankciókat megszigorító határozatát. Ezt az izraeli fél elégedetten nyugtázta. Izraeli és palesztin vezetőkkel folytatott megbeszéléseinek zárultával a köztársasági elnök Jeruzsálemből tovább utazott Tel-Avivba, majd az ókori alapítású Jaffa városába. Csütörtökön az elnök Észak-Izraelbe távozik, a galileai keresztény szent helyekkel ismerkedik, majd péntek hajnalban tér vissza Budapestre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?