István, Vajk
17 °C
34 °C

Sólyom: Tűrhetetlen, hogy ne lehessen magyarul beszélni

2008.09.12. 17:06
Tűrhetetlen a szlovák oktatási miniszter magyar nyelvhasználattal kapcsolatos kijelentése, mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken a szlovákiai Pöstyénben. A szlovák államfő szerint nem kiélezett a két ország viszonya.

Egy olyan országban, ahol tíz százalék magyar él, tűrhetetlen azt mondani, hogy ne használják a magyarok az anyanyelvüket - mondta Sólyom László a visegrádi együttműködés államfői csúcstalálkozóján nyilatkozva.

Szlovákiában egy felmérés szerint a tizenöt éves fiatalok több mint hatvan százaléka úgy véli, hogy nyilvánosság előtt a magyar szónak nincs helye. Ezt kommentálva az oktatási miniszter csütörtökön a parlamentben úgy fogalmazott: "van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak".

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a találkozón az MTI-nek a két ország jelenlegi kapcsolatáról azt mondta, hogy nem kiélezettek a viszonyok a Magyarország és Szlovákia között, de hivatalos kétoldalú államfői találkozó most még nem lesz.