Erzsébet
1 °C
4 °C

Sólyom: Tűrhetetlen, hogy ne lehessen magyarul beszélni

2008.09.12. 17:06
Tűrhetetlen a szlovák oktatási miniszter magyar nyelvhasználattal kapcsolatos kijelentése, mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken a szlovákiai Pöstyénben. A szlovák államfő szerint nem kiélezett a két ország viszonya.

Egy olyan országban, ahol tíz százalék magyar él, tűrhetetlen azt mondani, hogy ne használják a magyarok az anyanyelvüket - mondta Sólyom László a visegrádi együttműködés államfői csúcstalálkozóján nyilatkozva.

Szlovákiában egy felmérés szerint a tizenöt éves fiatalok több mint hatvan százaléka úgy véli, hogy nyilvánosság előtt a magyar szónak nincs helye. Ezt kommentálva az oktatási miniszter csütörtökön a parlamentben úgy fogalmazott: "van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak".

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a találkozón az MTI-nek a két ország jelenlegi kapcsolatáról azt mondta, hogy nem kiélezettek a viszonyok a Magyarország és Szlovákia között, de hivatalos kétoldalú államfői találkozó most még nem lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?