Emőke
-4 °C
9 °C

Münchenben az idei Oktoberfest lemondását mérlegelik

2001.09.12. 18:06
Az Egyesült Államokat ért terrorhullámot követően egyelőre még tisztázatlan, hogy megtartják-e az idei Oktoberfestet Münchenben. A városi Ältestenrat péntek reggelre összehívott ülésén fog erről dönteni - nyilatkozta Christian Ude (SPD) főpolgármester a bajor nagyvárosban megjelenő Abendzeitung napilapnak.
Az Oktoberfestre az idén hat-hét millió látogatót várnak, és normális esetben rengeteg vendég érkezne az Egyesült Államokból is. A hagyományos őszi müncheni népünnepélyt az eredeti tervek szerint szeptember 22. és október 7. között rendeznék meg.

Az Oktoberfest megtartásáról vagy lemondásáról határozó Ältestenrat tagja a főpolgármester mellett Gertraud Burkert (SPD) és Hep Monatzeder (Zöldek) alpolgármesterek, illetve a városi tanács frakcióvezetői.

Christian Ude szerint a döntés az embereket megrázó katasztrófa végleges mértékétől függ. Gertraud Burkert az ünnepély lemondása ellen foglalt állást. Attól tart ugyanis, hogy sokan úgy felháborodnának az Oktoberfest elmaradása miatt, hogy az a terrortámadás felett érzett gyászt is elhomályosítaná.

A biztonság kedvéért már szerda délután tartanak egy ülést az ünnepély helyszínéül szolgáló Theresienwiesén. A csütörtökre meghirdetett nagy beharangozó sajtótájékoztatót az aktuális események miatt lemondták. A müncheni CSU egyelőre még nem foglalt egységesen állást a kérdésben, de alapvetően a terrorizmus nem befolyásolhatja a közéletet.