József, Bánk
-6 °C
0 °C

Soros sokat áldoz Bush megbuktatására

2004.01.13. 12:04
Soros György szerint a terrorizmus elleni háború ürügyén George Bush amerikai elnök az amerikai felsőbbrendűség megvalósíthatatlan és káros ábrándját kergeti. A magyar származású üzletember szerint a Bush-kormány a terrorfenyegetést kihasználva az Egyesült Államokat és a világot teljesen rossz irányba vitte.
A magyar származású üzletember hétfőn a Carnegie Endowment for International Peace kutatóintézetben mondott beszédében hangsúlyozta, hogy bírálatában nem pártpolitika vagy személyes ellenszenv vezérli őt, hanem sorsdöntőnek tartja, hogy az őszi választáson a szavazók elvessék a Bush-kormány politikáját.

Soros beszédében "Az amerikai felsőbbrendűség buborékja" című legújabb könyvéből adott ízelítőt. Az ismert üzletember hangsúlyozta, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az egész világ rokonszenvvel viseltetett az Egyesült Államok iránt, most viszont neheztelnek rá és félnek tőle. Szavai szerint nehéz a történelemben még egy olyan időszakot találni, amikor Amerikának ennyire és ilyen gyorsan megromlott volna a híre világon.

A Bush-kormány a terrorfenyegetést kihasználva az Egyesült Államokat és a világot teljesen rossz irányba vitte. Soros György a jelenlegi helyzetet a tőzsdei buborékhoz hasonlította, amikor elrugaszkodnak a létező valóságtól. Amerika hatalmát a kormány tévesen úgy értelmezi, hogy az jog is egyben arra, hogy rákényszerítse akaratát a világra. Az iraki invázió mutatja Soros szerint, hogy hova is vezethet ez a téveszme. A Bush-doktrína, amely szerint az Egyesült Államok a nemzetközi jog felett áll, Soros Györgyöt a brit író, George Orwell híres könyvére, az Állatfarmra emlékezteti, amelyben minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél. Soros szerint a Bush-kormány politikája saját célkitűzéseit tekintve is szánalmas kudarc, és nem hogy biztonságosabbá, hanem sebezhetőbbé teszi az országot, és Irak megszállásával csorbította azt a képességét, hogy hatalmát éreztesse az egész világon. A magyar származású üzletember 12,5 millió dollárt helyezett kilátásba a George Bush újraválasztásának megakadályozásáért kampányoló mozgalmaknak. Soros és üzlettársa, Peter Lewiss 5 millió dollár adományt ígért a MoveOn.org internetes csoportnak - egy dollárral megtoldva minden, a mozgalom által előteremtett két dollárt - egy 15 millió dolláros hirdetési kampányhoz, amely Bush elnök választási vereségét szeretné elősegíteni.