Európai dezintegráció?

2000.05.09. 18:00
Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama újabb mélypontot ért el. Ennek kapcsán Soros György a BBC-nek nyilatkozott. Elmondta a véleményét a jelenlegi helyzetről, és annak következményeiről.
Soros György szerint az euró árfolyama akár 80 cent alá is zuhanhat, ami nemhogy európai integrációt, hanem dezintegrációt okozhat. A szakember szerint az Európai Központi Banknak megvoltak a megfelelő tartalékai ahhoz, hogy érdemben közbeléphessen, de figyelmen kívül hagyta a politikusok ezirányú kérését. Soros szerint az euró zuhanása ékes példája annak, amikor a piac kormányzati ellenőrzés nélkül fejlődik.

Soros György
Az euró árfolyama akár 80 cent alá is zuhanhat
Egyes hírek szerint Soros cége a Quantum Alap is tekintélyes összegeket vesztett az euróval történt spekulációi során. Ugyanez a cég 1992-ben, a font sterling árfolyamesését egy hasonló manipulációval kihasználva, több mint 1 milliárd dollárt keresett. De most a befektető úgy érzi, hogy a szabályozatlan kapitalizmus óriási veszélyt jelent. Szerinte ,,az új piaci fundamentalizmus veszélyesebb, mint a kommunizmus."

Globális káosz

A mai probléma lényegét az üzletember abban látja, hogy a piac globális szinten kis mértékben, vagy egyáltalán nem szabályozott. A különböző hatóságoknak nincs elég hatókörük ahhoz, hogy átfogóan foglalkozzanak egy-egy problémával. Ezért teljesen érthető, ha egyes államok inkább elszigetelik magukat az instabil gazdaságoktól. Ebben az esetben egész gazdaságukat elszigetelik, ami jelentősen csökkentheti a gazdasági fellendülést a régióban vagy a világban.

Persze belátható, hogy a piac természeténél fogva bizonytalan, és mint ilyen nem felelhet meg minden esetben a társadalmi elvárásoknak - mondta Soros. Véleménye szerint az euró árfolyamának további esése komolyan veszélyeztetheti az EU gazdaságpolitikáját. Az árfolyamesés nyomán egyre több ország fog úgy dönteni, hogy intézkedéseket tesz saját gazdaságának védelme érdekében. Sőt az államok nem is okolhatóak azért, hogy saját piacukat védik, hiszen ez a feladatuk, de az ilyesfajta védelem már veszélyeztetheti a nemzetközi kereskedelmet is. Ellenben az európai kamatlábak drasztikus emelése sem mentheti meg az eurót. Sőt, Soros szerint egy esetleges emelés komolyan érinthetné azokat a fejlődő országokat, amelyek jelenleg hitelt vesznek fel, vagy azokat törlesztik, hiszen a megemelkedett kamatlábak miatt bizonytalanná válhatna a visszafizetés, ami újabb válságokat okozhat.

Új krízisek kiindulópontja

Soros György nem ért egyet azokkal az elemzőkkel, akik a tőzsdét fenyegető problémákat ,,kívülről" várják, emlékezve az ázsiai tőzsdék válságára. Szerinte ez sokkal inkább a ,,központból" fakadhat. Mint mondta, az Egyesült Államokban a költségvetési hiány sokkal nagyobb, mint azt hosszabb távon fenntartani lehetne. Ezt előbb-utóbb a dollár fogja megérezni, ha pedig a dollárra nagy nyomás nehezedik, az kihat az egész világgazdaságra. Amennyiben az amerikai kamatlábakat emelni kell, az komoly hatással lehet az összes többi árfolyamra. Egyelőre minden állam, és államközi szervezet legfontosabb feladata az, hogy megfelelő szabályozással próbálja elejét venni a gazdaság ,,túlburjánzásának." Az elszigeteltség pillanatnyi megoldásnak megfelelő lehet, de hosszabb távon több gond forrásául szolgálhat nemzeti és nemzetközi szinten is - véli Soros.  • Hírek
  • Babaváró hitel