Mátyás
-6 °C
1 °C

Harmadik napja tombol az erőszak Sao Paolóban

2006.05.15. 11:09
Három hónapja tartó rendőrirtó hadjáratát harmadik napja tartó lázongással tetőzi Sao Paolo legerősebb bűnbandája. Hétfőre virradóra már autóbuszokat gyújtogattak. Három nap alatt 61-en haltak meg, köztük 36 rendőr és börtönőr.

Több mint negyven autóbuszt gyújtottak fel hétfőre virradóra a brazíliai Sao Paolo államban, ahol a szervezett bűnözői csoportok harmadik napja tartó zavargásában legalább 61-en vesztették életüket. Az erőszakhullám péntek éjjel rendőrőrsök és járőrök elleni támadással kezdődött, majd vasárnap több tucatnyi börtönlázadással folytatódott.

Hétfőre virradóra gyújtogatással folytatódtak a lázongások, a zavargók több mint negyven buszt égettek el.

Az áldozatok többsége rendőr


Klikk a képre!

A zavargások 61 áldozata között 36 rendőr és börtönőr van, a börtönlázadásokban 9 fegyenc vesztette életét. A hatóságok vasárnap délutánig 82 gyanúsítottat vettek őrizetbe az erőszakos eseményekben való részvételük miatt.

A Sao Paolo-i rendőrség szervezett bűnözés elleni csoportjának vezetője szerint az erőszak visszaszorítása és a helyzet megfékezése "csupán idő kérdése".

Irtóhadjárat

A hatóságok ellen az egyik ismert bűnbanda, a PCC hetek óta irtóhadjáratot folytat. Három hónap alatt 115 merényletet követtek el rendőrök ellen, ezek során géppisztolyokat és kézigránátokat is bevetettek.

A hatóságok szerint a pénteken kezdődött lázongásokat is a PCC robbantotta ki, válaszul arra, hogy csütörtökön 765 foglyot - köztük a PCC börtönben lévő vezetőit - az állam középső részéből két, szigorúan őrzött börtönbe szállítottak át, megakadályozandó egy nagyszabású börtönlázadást. A PCC vezetőit éppen a készülő zendüléssel kapcsolatban hallgatták ki, amikor a támadássorozat kezdetét vette.