Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Spanyol békefenntartók zuhantak le Törökországban

2003.05.26. 10:41
Egy Afganisztánból Spanyolországba tartó Jak-42-es gép hatvankét utasa és tizenkét főnyi legénysége vesztette életté a törökországi Trabzon közelében. A BBC szerint a pilóta képtelen volt a leszállópályára tenni gépét, amely a tragédiát megelőzően eltűnt a radarról.
Leszállás közben a sűrű ködben lezuhant hétfőn reggel egy ukrán utasszállító repülőgép Törökország fekete-tengeri partvidékén, fedélzetén Afganisztánból hazatérő spanyol békefenntartókkal. A katasztrófát senki sem élte túl a gép fedélzetén tartózkodó 62 utasból és 12 főnyi személyzetből.

Az ukránok megerősítették
Az ukrán magántulajdonban álló Földközi-tengeri Légitársaság megerősítette, hogy Jak-42 típusú gépe fedélzetén 62 ENSZ-békefenntartóval és 12 főnyi legénységgel helyi idő szerint reggel 4 óra tájban a törökországi Trabzon közelében lezuhant. A cég képviselője az Interfax-Ukraina hírügynökségnek elmondta, hogy a gép Biskek-Zaragoza között közlekedett az ENSZ-szel kötött szerződés alapján. Hozzátette: a repülő minden szükséges berendezéssel rendelkezett, és eleget tett a békefenntartó műveletekhez használt légi járművekkel szemben támasztott valamennyi követelménynek. A vállalat később ad részletes tájékoztatást a történtekről. A légitársaságot 1999-ben hozták létre. 2000 áprilisától rendszeres és charterjáratokat működtet egyebek között Libanonba, Egyiptomba, Szlovéniába, Olaszországba, Spanyolországba, Horvátországba, Nagy-Britanniába, Törökországba, Bulgáriában és Görögországba. A részvényesek kilétéről nem tájékoztattak, a cég elnöke libanoni állampolgár. Markijan Ljubkivszkij, az ukrán külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Ukrajna ankarai nagykövete a baleset helyszínére utazott. Folyik a legénység állampolgárságának megállapítása.

Nem látta a kifutópályát

A repülőgép Trabzon közelében harmadik leszállási kísérlete közben járt szerencsétlenül, közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed négykor. A pilóta a ködös időjárás miatt gyakorlatilag nem látta a kifutópályát az első két leszállási kísérleténél, s harmadszorra egy hegyoldalnak ütközött. A BBC szerint a pilóta képtelen volt a leszállópályára tenni gépét, amely a tragédiát megelőzően eltűnt a radarról.

A szovjet-orosz gyártmányú Jak-42-es típusú, három hajtóműves bérelt ukrán utasszállító gép a kirigizisztáni Biskekből tartott a spanyolországi Zaragozába. Fedélzetén főként spanyol békefenntartók utaztak a gép12 fos személyzetén kívül. A tragédiának nem volt túlélője a CNN, valamint több más török televíziós csatorna beszámolója szerint, és ezt helyi források is megerősítették. A török katonák és mentőalakulatok eddig 25 elszenesedett holttestet találtak a katasztrófa színhelyén.

Üzemanyagot akart vételezni

A gép Afganisztánból hazatérő spanyol békefenntartókat szállított, s jelentések szerint a gép azért szállt volna le Trabzonnal, hogy üzemanyagot vételezzen, amikor a tengerparttól mintegy 50 kilométerre délre lévő Macka városánál lezuhant.

Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a gépen legalább negyven spanyol katona utazott, akik az első műszaki ezred tagjaiként az afganisztáni nemzetközi békeerők kötelékében letöltött négy hónapos szolgálat után tértek volna haza Spanyolországba.