Valér
-1 °C
0 °C

Az űrben terjeszkedne tovább a kínai Kommunista Párt

2007.10.19. 10:58

Bár még állandó űrállomása sincs és csak az űrprogramja elején jár, Kína máris a kommunista ideológia űrbéli terjesztésén gondolkodik. Az AP jelentése szerint Kína eddig kiképzett tizennégy űrhajósa - a helyi szójárásban tajkonautája - kommunista alapszervezet létrehozásán dolgozk.

A kínai Kommunista Párt szabályzata szerint már három kommunista is alapszervezetet hozhat létre, így a 14 fős alaplétszám bőven elég. Az űralapszervezet egyelőre nem tervez különösebb akciókat "csak a Földön is megszokott tevékenységeket folytatnánk az űrben" - nyilatkozta az AP-nek Jang Li-vej, az első kínai űrhajós, aki jó eséllyel pályázik az alapszervezet titkári posztjára.

Már ha megéli az alapszervezet megalapítását, hiszen ennek a feltétle az állandó kínai űrbázis pályára állítása - ez pedig még a derűlátóbb becslések szerint is évtizedek múlva lehetséges. A másik megoldás az lehet, ha a kínaiak beszállnak a Nemzetközi Űrállomás fejlesztésébe, ahol, ha egyszerre három tajkonauta is ott tartózkodna, megalapíthatnák az alapszervezetet.

"A külföldi űrhajosóknak is megvan a maga hite, mi a kommunizmusban hiszünk. Ami nem csak ideológia, de lelki erő is" - nyilatkozta Jang, aki szerint az, hogy az űrben nincsenek nemzeti határok, még segítheti is őket küldetésük teljesítésében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!