Gerzson
-3 °C
2 °C

A széthullástól féltik Spanyolországot

2006.01.18. 20:09
Egyre több spanyol nem tekinti hazájának az országot, nyilatkozta egy katonatiszt, aki helyteleníti a tartományok egyre nagyobb autonómiáját. Roberto González Calderónt vélhetően felelősségre vonják nyilatkozatáért.

Éles kritikával illette a spanyol kormányt szerdán egy katonatiszt, azt hangoztatva, hogy az autonóm tartományoknak kedvező politikájával a széthullás felé vezeti az országot.

#alt#
Katalán zászló egy barcelonai futballmérkőzésen (Fotók: EPA)

Félnek 1981 megismétlődésétől

A Melilla észak-afrikai spanyol enklávéban szolgáló Roberto González Calderón százados egy helyi lapban, a Melilla Hoyban tette közzé bíráló megjegyzéseit. Egy héten belül ez a második alkalom, hogy a hadsereg kötelékeiből kritika éri a kormányt.

Január elején a védelmi minisztérium elbocsátott a szolgálatból és nyolc napra házi őrizet alá helyezett egy tábornokot, aki egy nyilatkozatában azt sugallta, hogy a hadsereg be fog avatkozni, ha a parlament megszavazza azt a kezdeményezést, amely nagyobb önállóságot adna Katalóniának.

Ezzel felidézte annak az 1981-es sikertelen katonai puccskísérletnek az emlékét, ami alig három évvel a demokrácia helyreállítása után történt. A madridi kormány elszigetelt jelenségnek minősítette a januári esetet, a hadseregben lefolytatott vizsgálatra hivatkozva.

#alt#
Tüntetés Baszkföldön az ETA bebörtönzött tagjainak emberi jogaiért

Felelősségre lesz vonva

Calderón szerint viszont nagyobb az elégedetlenség. "Nyugtalanság uralkodik a hadseregben és azon kívül is, látva, hogyan darabolják fel Spanyolországot". A mai Spanyolországban tiszteletlenül tekintenek a hadseregre, az pedig, hogy Baszkföld és Katalónia egyre nagyobb önállóságot nyert, oda vezetett, hogy "spanyolok egy egész nemzedéke nem tekinti hazájának Spanyolországot" - vélte.

A hadseregnek az a feladata, hogy megvédje az országot - jelentette ki szerdán José Bono védelmi miniszter Calderón írására reagálva. "Nem a - XV. századi - katolikus királyok Spanyolországát, hanem a mait, ami azt jelenti, hogy az alkotmánynak megfelelően és a demokratikusan választott hatalommal összhangban".

Calderónt minden bizonnyal felelősségre fogják vonni, de még nem tudni, milyen szigorúan, jelentette a spanyol közszolgálati rádió minisztériumi forrásokat idézve.