Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zapatero megalakította kormányát

2004.04.17. 21:35
A nap folyamán I. János Károly spanyol király beiktatta hivatalába José Luis Rodríguez Zapatero új spanyol miniszterelnököt. A március 14-i választásokat követően Zapaterót csütörtökön választotta miniszterelnökké a madridi parlament.
José Luis Rodríguez Zapatero új spanyol miniszterelnök szombaton bemutatta 16 tagú kabinetjét, amelyben Pedro Solbes volt EU-biztos és Miguel Angel Moratinos az Európai Unió közel-keleti különmegbízottja a "két erős ember".

Az új kormányfő ismertette kormánya névsorát I. János Károly királlyal. Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős volt EU-biztosként a gazdasági tárcát, Miguel Ángel Moratinos pedig a külügyi tárcát vezeti az új spanyol kormányban.

A várakozásoknak megfelelően Zapatero kormányában a férfi és női miniszterek azonos számban - nyolcan-nyolcan - vannak. Az egyik nő miniszter, María Teresa Fernández de la Vega a miniszterelnök első helyettese lett, a kormánypolitika összehangolásáért felelős. A védelmi miniszteri tárcát José Bono, régi kipróbált ember kapta, a belügyi tárcát pedig José Antonio Alonso, egy Zapateróhoz közel álló bíró vezeti, aki a politikában még újoncnak számít.

Az iraki dossziéval és a terrorizmus elleni harccal foglalkozó két legfontosabb tárcának a betöltése is jelzi, hogy Zapatero kormányába egyaránt választott a régi kipróbált politikusok közül és azok közül a technokraták közül, akik élvezik feltétlen bizalmát.

A nap folyamán I. János Károly spanyol király beiktatta hivatalába Zapaterót. A királyi palotában tartott rövid szertartás keretében Zapatero letette a hivatali esküt és fogadta az uralkodó, Szófia királyné, és az előző kormányfő, José María Aznar gratulációját, majd a kormány székhelyére, a Moncloa-palotába ment.

A március 14-i választásokon győztes szocialista párt kormányfőjelöltjét, Zapaterót csütörtökön választotta miniszterelnökké a madridi parlament 183 igen, 148 nem és 19 tartózkodó szavazattal.