Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Árulás okozhatta a spanyol ügynökök lemészárlását

2003.12.01. 12:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Feltehetőleg egy kettős ügynök árulása vezetett a hétvégén hét spanyol titkos ügynök lemészárlásához Irakban, írta hétfőn az El Mundo.
A madridi El Mundo újság szerint a spanyolok informátorai között alkalmasint ott volt a bukott iraki rezsim egy titkos ügynöke is. "Az iraki informátorok hálózata bűzlik, tele van olyan személyekkel, akik már Szaddám Huszein elnök titkosszolgálatának is dolgoztak" - idézte az újság spanyol hírszerzési források véleményét. A CNI spanyol titkosszolgálat négy Irakban állomásozó munkatársa bemutatta az őket váltó négy kollégának iraki kapcsolatát és informátorait. Utóbbiak egyike feltehetően kettős ügynök volt. A tőle kapott információ birtokában Szaddám hívei könnyen tőrbe csalhatták a spanyol ügynököket - írta az El Mundo.

Heten haltak meg

A Bagdadtól 30 kilométerre délre végrehajtott támadásban hét spanyol ügynök vesztette életét, a nyolcadik sérülés nélkül úszta meg a rajtaütést. Egyik, halálos sebet kapott társa az utolsó erejével mobiltelefonon riasztotta a madridi CNI-központot: "Megölnek bennünket. Küldjetek helikoptereket értünk!"

A német ARD televízió stábja véletlenül szemtanúja volt a spanyol csoport drámájának. Mint a vasárnap esti ARD-híradóban a szerkesztő elmondta, autójukból látták, amint heves lövöldözés zajlik az országút mentén. Értesítették az iraki rendőrséget, amelynek illetékese azonban közölte: helyi törzsek közötti viszály "rendezése" zajlik, ebbe a hatóságnak nincsen beleszólása. A németek a röpködő lövedékekre való tekintettel jobbnak látták, ha továbbhajtanak. Csak másnap tudták meg, hogy a spanyol ügynökök lemészárlásának voltak szemtanúi.