Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Brutális videó egy boszniai szerb kivégzéséről

2005.06.17. 12:26
Bosnyákok kegyetlenkedéseiről szóló videóról számolt be a srebrenicai mészárlásokról készült felvételek okozta sokkból ébredező szerb sajtó. Az annak idején a háborús uszításban is jeleskedő Vecsernye Novoszti most is kitesz magáért, a kegyetlenkedő bosnyákokat debil idiótának írja le.

Egy boszniai szerb tiszt kivégzéséről készült videó sokkolta Szerbiát. A felvételeket brutalitásuk miatt a hágai Nemzetközi Törvényszéken nem vetítették le. A közlésüket a BK kereskedelmi televízió sem vállalta.

A videó tartalmáról a Vecsernye Novoszti bulvárlap számol be. A horvátországi és boszniai háború idején nyíltan uszító lap hangvétele most is a háborús időket idézi. A filmen szereplő bosnyák katonákat a lap újságírója debil idiótának, drogosnak írja le.

A képeken egy szerb falu lerohanását rögzítették. A bosnyák hadsereg 505-ös brigádja porig égeti az amúgy kiürült falut. Pár jelenettel később a boszniai szerb hadsereg egyik zászlósát, Rade Rogicsot állják körben a magukat mudzsahedinnek nevező, de halhatóan bosnyák harcosok.

Rogicsot többször is megrúgják, szavakkal is inzultálják. Rogics hasonló hangnemben felelget. (A Novoszti beszámolójában a muzulmánok káromkodásait kipontozták, Rogics baszdmegelése végig le van írva.)

Rogiccsal a felvétel végén brutálisan végeznek. A férfi fejét késsel levágják, arcát szájánál és homlokánál is kettéhasítják. Kivégzője a levágott fejjel pózol. A felvételek brutalitására jellemző, hogy a Novoszti háborús tudósítója sem bírta végignézni.

A boszniai háborúban, ahogy a horvátországiban is, nyilvánvalóan mindkét háborúzó fél emberiesség elleni bűncselekményeket követett el. A brutális kivégzésről készült felvétel felbukkanása azonban legalább ennyire nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a srebrenicai muzulmánok lemészárlásáról előkerült felvételekről.

A hat muzulmán férfi hidegvérű kivégzéséről készült felvételek sokkolták Szerbiát - főként, mert a bűncselekményt szerbiai félkatonai alakulat követte el. A bosnyákok kegyetlenkedéséről készült felvétel a szerb bűntudatot hivatott enyhíteni. A bosnyákok brutalitása azonban aligha adhat felmentést nyolcezer civil lemészárlására.