Judit
2 °C
7 °C

Szociáldemokrata botrány Németországban

2002.03.08. 14:11
Lemondott a kölni szociáldemokrata szervezet elnöke, miután beismerte, hogy törvénytelenül kezeltek több százezer eurós összegeket. Az országos vezetőség elhatárolódott a kölniektől - jelentette a BBC.
Rendőrök és ügyészek szállták meg a német Szociáldemokrata Párt (SPD) kölni székházát az egyre terebélyesedő kenőpénz botrány miatt. A rendőrök több doboznyi iratot foglaltak le, amely szerintük azt bizonyítja, hogy több millió euró folyt át a párt számláin keresztül. A kölni SPD szervezet elnöke, Norbert Rüther azonnal lemondott azután, hogy beismerte: törvénytelenül fogadott el több százezer eurós adományokat. Ám a legutóbbi értesülések már 15 millió euróról szólnak, és arról, hogy a pénzeket svájci bankszámlákra utaltatták át. Ebből mintegy félmillió eurónyi összeget utaltak vissza Kölnbe. A pénzösszeg kisebb tételekben került Rütherhez, hogy elkerüljék az adóhivatal figyelmét. Továbbá a rendszeres támogatók adómentességre, vagy adó-visszaigénylésre jogosító igazolásokat kaptak. A svájci milliók eredetéről még nem tudni semmi biztosat. Egyesek szerint a pénzt a környéken létesített Trieneken hulladékhasznosító üzem engedélyeinek kiadásáért kapta a párt.

A CDU is érintett?

A szociáldemokraták alsóházi frakciójának vezetője, Peter Struck felszólította az SPD kölni képviselőit: hétfőig bezárólag tegyenek írásos nyilatkozatot arról, hogy nem vettek át olyan adománynyugtát, amely nem felelt meg a valóságnak - jelentette az MTI. Azt a gyanút is felvetette, hogy "a CDU, amely szintén jelentős szerepet játszott Kölnben, élén a városi képviselőtestület uniópárti frakciójának elnökével, ugyancsak érintett az afférban". Erre gyanakszik Észak-Rajna-Vesztfália tartomány környezetvédelmi minisztere is. Barbel Höhn pénteken a Deutschlandfunk rádióban emlékeztetett arra, hogy az adománybotrányban érintett cégek az SPD mellett a kereszténydemokratákat is támogatták. Höhn ezért szükségesnek tartja azon CDU-politikusok szerepének a megvizsgálását, akik a Trieneken hulladékfeldolgozó cég bérlistáján szerepelnek.

Kohl akták
Hamarosan arról dönt a berlini bíróság, hogy nyilvánosságra hozhatóak-e a Stasi Helmut Kohlról készített aktái - jelentette a BBC. Az egykori kancellár 2001 júliusáig arra hivatkozott, hogy magánéletét sértené, ha az egykori kelet-német titkosrendőrség által gyűjtött anyagok napvilágra kerülnének. Az anyagok között lehallgatott telefonbeszélgetések is találhatók szép számmal, amelyektől azt várják, hogy sikerül megvilágítania Kohl és a CDU hírnevét leromboló szabálytalan pártpénz felhasználási ügy részleteit.
SPD: helyi ügy

A botrány eddig csak a Kölnre korlátozódott, az országos vezetőség azt hangoztatja, hogy semmit sem tudott az ügyről a múlt hétvégéig. Gerhard Schröder kancellár mielőtt tisztázni szeretné az ügyet, ezért könyvvizsgálókat küldött a Kölnbe. A szövevényes megvesztegetési és adócsalási ügy kipattanása nem használ az SPD-nek a közelgő szeptemberi választásokon. Minél több részlet kerül nyilvánosságra, úgy csökken annak az esélye is, hogy a kancellár hitelvesztés nélkül megússza az esetet. Franz Münterferinget, az SPD főtitkárát, aki egy ideig a kölni irodát is vezette, beidézték meghallgatásra egy parlamenti vizsgáló bizottság elé.

Kampányfogásként visszaüthet

Két évvel ezelőtt az ellenlábas kereszténydemokraták (CDU) is rengeteget vesztettek népszerűségükből, amikor hasonló ügyeik a napvilágra kerültek. A törvénytelen pártpénzek felhasználása Helmut Kohl, az 1945 utáni Nyugat-Európában legtovább szolgáló kormányfőjének hírnevét is megtépázta. A CDU vezetői most bejelentették, hogy nem fogják helyi ügyként kezelni az esetet. Elemzők szerint még nem tudni, hogy a konzervatívok mennyit profitálhatnak az SPD homályos ügyeiből. Az ügyek felhánytorgatása ugyanis a saját korrupciós botrányaikra is emlékeztetheti a szavazókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?