Tekla
9 °C
20 °C

Szociáldemokrata botrány Németországban

2002.03.08. 14:11
Lemondott a kölni szociáldemokrata szervezet elnöke, miután beismerte, hogy törvénytelenül kezeltek több százezer eurós összegeket. Az országos vezetőség elhatárolódott a kölniektől - jelentette a BBC.
Rendőrök és ügyészek szállták meg a német Szociáldemokrata Párt (SPD) kölni székházát az egyre terebélyesedő kenőpénz botrány miatt. A rendőrök több doboznyi iratot foglaltak le, amely szerintük azt bizonyítja, hogy több millió euró folyt át a párt számláin keresztül. A kölni SPD szervezet elnöke, Norbert Rüther azonnal lemondott azután, hogy beismerte: törvénytelenül fogadott el több százezer eurós adományokat. Ám a legutóbbi értesülések már 15 millió euróról szólnak, és arról, hogy a pénzeket svájci bankszámlákra utaltatták át. Ebből mintegy félmillió eurónyi összeget utaltak vissza Kölnbe. A pénzösszeg kisebb tételekben került Rütherhez, hogy elkerüljék az adóhivatal figyelmét. Továbbá a rendszeres támogatók adómentességre, vagy adó-visszaigénylésre jogosító igazolásokat kaptak. A svájci milliók eredetéről még nem tudni semmi biztosat. Egyesek szerint a pénzt a környéken létesített Trieneken hulladékhasznosító üzem engedélyeinek kiadásáért kapta a párt.

A CDU is érintett?

A szociáldemokraták alsóházi frakciójának vezetője, Peter Struck felszólította az SPD kölni képviselőit: hétfőig bezárólag tegyenek írásos nyilatkozatot arról, hogy nem vettek át olyan adománynyugtát, amely nem felelt meg a valóságnak - jelentette az MTI. Azt a gyanút is felvetette, hogy "a CDU, amely szintén jelentős szerepet játszott Kölnben, élén a városi képviselőtestület uniópárti frakciójának elnökével, ugyancsak érintett az afférban". Erre gyanakszik Észak-Rajna-Vesztfália tartomány környezetvédelmi minisztere is. Barbel Höhn pénteken a Deutschlandfunk rádióban emlékeztetett arra, hogy az adománybotrányban érintett cégek az SPD mellett a kereszténydemokratákat is támogatták. Höhn ezért szükségesnek tartja azon CDU-politikusok szerepének a megvizsgálását, akik a Trieneken hulladékfeldolgozó cég bérlistáján szerepelnek.

Kohl akták
Hamarosan arról dönt a berlini bíróság, hogy nyilvánosságra hozhatóak-e a Stasi Helmut Kohlról készített aktái - jelentette a BBC. Az egykori kancellár 2001 júliusáig arra hivatkozott, hogy magánéletét sértené, ha az egykori kelet-német titkosrendőrség által gyűjtött anyagok napvilágra kerülnének. Az anyagok között lehallgatott telefonbeszélgetések is találhatók szép számmal, amelyektől azt várják, hogy sikerül megvilágítania Kohl és a CDU hírnevét leromboló szabálytalan pártpénz felhasználási ügy részleteit.
SPD: helyi ügy

A botrány eddig csak a Kölnre korlátozódott, az országos vezetőség azt hangoztatja, hogy semmit sem tudott az ügyről a múlt hétvégéig. Gerhard Schröder kancellár mielőtt tisztázni szeretné az ügyet, ezért könyvvizsgálókat küldött a Kölnbe. A szövevényes megvesztegetési és adócsalási ügy kipattanása nem használ az SPD-nek a közelgő szeptemberi választásokon. Minél több részlet kerül nyilvánosságra, úgy csökken annak az esélye is, hogy a kancellár hitelvesztés nélkül megússza az esetet. Franz Münterferinget, az SPD főtitkárát, aki egy ideig a kölni irodát is vezette, beidézték meghallgatásra egy parlamenti vizsgáló bizottság elé.

Kampányfogásként visszaüthet

Két évvel ezelőtt az ellenlábas kereszténydemokraták (CDU) is rengeteget vesztettek népszerűségükből, amikor hasonló ügyeik a napvilágra kerültek. A törvénytelen pártpénzek felhasználása Helmut Kohl, az 1945 utáni Nyugat-Európában legtovább szolgáló kormányfőjének hírnevét is megtépázta. A CDU vezetői most bejelentették, hogy nem fogják helyi ügyként kezelni az esetet. Elemzők szerint még nem tudni, hogy a konzervatívok mennyit profitálhatnak az SPD homályos ügyeiből. Az ügyek felhánytorgatása ugyanis a saját korrupciós botrányaikra is emlékeztetheti a szavazókat.