Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Neonácik és kommunisták előretörése a német tartományi választásokon

2004.09.20. 01:21
Súlyos szavazatveszteséget szenvedett a bal- és jobbközép Brandenburgban és Szászországban. A szélsőjobb bekerült a két tartomány parlamentjébe is.
Súlyos szavazatveszteséget könyvelt el a vasárnapi tartományi parlamenti választáson a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Brandenburgban és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szászországban, de a két párt megtartotta eddigi első helyét a két keletnémet tartományban.

Neonácik és kommunisták

Mindkét helyen szélsőjobboldalinak nevezett neonáci párt is helyet foglal majd a helyi törvényhozásban: Brandenburgban a Német Népi Unió (DVU), Szászországban a Német Nemzeti-demokratikus Párt (NPD), amelyet tavaly még be akartak tiltani, de az alkotmánybíróság előtt megbukott a kísérlet: a belső elhárítás beépített embereit kívánták ugyanis tanúkként az NPD ellen felsorakoztatni.

Mindkét tartományban erősödött a reformkommunista-reformszocialista Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS), az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP utódpártjaként is emlegetett szervezet. A PDS Brandenburgban a második legnagyobb erő lett, megelőzve a kereszténydemokratákat, Szászországban megtartotta második helyét a tíz százalék alá süllyedt szociáldemokraták előtt.

Szászországban a kereszténydemokraták 15,8 százalékot vesztettek 1999-es eredményükhöz képest, elvesztették abszolút többségüket, kénytelenek koalíciós partner után nézni. Brandenburgban a szociáldemokraták több mint hét százalékkal kaptak kevesebb szavazatot 1999-hez képest, s ők is koalícióban lesznek kénytelenek kormányozni Potsdamban: vagy eddigi partnerükkel, a CDU-val, vagy a PDS-szel.

Aggodalom a szélsőjobb miatt

A szélsőjobboldali pártok bekerülése a helyi törvényhozásba megütközést váltott ki. Az NPD Szászországban 36 év után után jutott be ismét valamelyik szövetségi tartomány parlamentjébe, nagyjából annyi szavazatot gyűjtve össze, mint a szociáldemokraták.

Otto Schily belügyminiszter szerint nagy aggodalomra ad okot az eredmény. Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke azt mondta, hogy a neonáci előretörés a nagypolitika mulasztásainak a számlájára is írandó. Drezdában este kisebb tüntetés volt az NPD eredménye miatt.

Mindkét keletnémet tartomány gazdasági problémákkal küzd, az aggodalmakat felerősítette a szociáldemokrata-zöld vezetésű berlini szövetségi kormány gazdasági-szociális megszorító csomagja, amelynek segítségével, más észak- és nyugat-európai államok mintájára, a jóléti államot akarja "karcsúsítani".

A vasárnap éjjel közzétett előzetes végeredmény szerint az SPD Brandenburgban a szavazatok 31,9 százalékát szerezte meg, a PDS 28 százalékát, harmadik helyen végzett a CDU 19,4 százalékkal. A DVU 6,1 százalékot összegyűjtve ismét küldhet képviselőket a helyi parlamentbe, nem lépték át az ötszázalékos választási küszöböt a zöldek és a liberálisok (FDP).

Szászországban a CDU végzett az élen 41,1 százalékkal a PDS előtt (23,6 százalék). Az SPD 9,8 százalékot szerzett, ilyen gyenge eredményt még nem ért el tartományi, vagy szövetségi választáson. Az NPD 9,2 százalékot könyvelt el, s bekerült a drezdai törvényhozásba a liberálisok és a zöldek pártja is (5,9, illetve 5,1 százalék).