Ágnes
-5 °C
2 °C

Neonácik és kommunisták előretörése a német tartományi választásokon

2004.09.20. 01:21
Súlyos szavazatveszteséget szenvedett a bal- és jobbközép Brandenburgban és Szászországban. A szélsőjobb bekerült a két tartomány parlamentjébe is.
Súlyos szavazatveszteséget könyvelt el a vasárnapi tartományi parlamenti választáson a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Brandenburgban és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szászországban, de a két párt megtartotta eddigi első helyét a két keletnémet tartományban.

Neonácik és kommunisták

Mindkét helyen szélsőjobboldalinak nevezett neonáci párt is helyet foglal majd a helyi törvényhozásban: Brandenburgban a Német Népi Unió (DVU), Szászországban a Német Nemzeti-demokratikus Párt (NPD), amelyet tavaly még be akartak tiltani, de az alkotmánybíróság előtt megbukott a kísérlet: a belső elhárítás beépített embereit kívánták ugyanis tanúkként az NPD ellen felsorakoztatni.

Mindkét tartományban erősödött a reformkommunista-reformszocialista Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS), az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP utódpártjaként is emlegetett szervezet. A PDS Brandenburgban a második legnagyobb erő lett, megelőzve a kereszténydemokratákat, Szászországban megtartotta második helyét a tíz százalék alá süllyedt szociáldemokraták előtt.

Szászországban a kereszténydemokraták 15,8 százalékot vesztettek 1999-es eredményükhöz képest, elvesztették abszolút többségüket, kénytelenek koalíciós partner után nézni. Brandenburgban a szociáldemokraták több mint hét százalékkal kaptak kevesebb szavazatot 1999-hez képest, s ők is koalícióban lesznek kénytelenek kormányozni Potsdamban: vagy eddigi partnerükkel, a CDU-val, vagy a PDS-szel.

Aggodalom a szélsőjobb miatt

A szélsőjobboldali pártok bekerülése a helyi törvényhozásba megütközést váltott ki. Az NPD Szászországban 36 év után után jutott be ismét valamelyik szövetségi tartomány parlamentjébe, nagyjából annyi szavazatot gyűjtve össze, mint a szociáldemokraták.

Otto Schily belügyminiszter szerint nagy aggodalomra ad okot az eredmény. Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke azt mondta, hogy a neonáci előretörés a nagypolitika mulasztásainak a számlájára is írandó. Drezdában este kisebb tüntetés volt az NPD eredménye miatt.

Mindkét keletnémet tartomány gazdasági problémákkal küzd, az aggodalmakat felerősítette a szociáldemokrata-zöld vezetésű berlini szövetségi kormány gazdasági-szociális megszorító csomagja, amelynek segítségével, más észak- és nyugat-európai államok mintájára, a jóléti államot akarja "karcsúsítani".

A vasárnap éjjel közzétett előzetes végeredmény szerint az SPD Brandenburgban a szavazatok 31,9 százalékát szerezte meg, a PDS 28 százalékát, harmadik helyen végzett a CDU 19,4 százalékkal. A DVU 6,1 százalékot összegyűjtve ismét küldhet képviselőket a helyi parlamentbe, nem lépték át az ötszázalékos választási küszöböt a zöldek és a liberálisok (FDP).

Szászországban a CDU végzett az élen 41,1 százalékkal a PDS előtt (23,6 százalék). Az SPD 9,8 százalékot szerzett, ilyen gyenge eredményt még nem ért el tartományi, vagy szövetségi választáson. Az NPD 9,2 százalékot könyvelt el, s bekerült a drezdai törvényhozásba a liberálisok és a zöldek pártja is (5,9, illetve 5,1 százalék).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!