Gusztáv
-4 °C
1 °C

Amfetamin hatása alatt bombázták szövetségeseiket az amerikaiak

2003.01.03. 11:51
Amfetamin hatása alatt bombázott meg szövetséges kanadai katonákat két amerikai pilóta tavaly Afganisztánban. A légierő tisztjei szerint bevett gyakorlat, hogy a pilóták speedet szednek a fáradtság ellen. Az amfetamin tartalmú Dexedrine betegtájékoztatója szerint a gyógyszer hatása alatt nem szabad nagyteljesítményű munkagépeket üzemeltetni.
Amfetamin szedésére kényszerítette az Egyesült Államok légiereje azt a két vadászpilótát, akik tavaly áprilisban tévedésből szövetséges kanadai katonákat bombáztak. A rakétatámadásban négy kanadai vesztette életét, nyolcan megsérültek - írja az Independent. Bár az amfetamin károsan befolyásolhatja a katonák döntési képességét, használata mégis "megszokottnak" számít az amerikai hadseregben - mondta el Don Sheperd vezérőrnagy, a CNN katonai elemzője. Mint mondta, a serkentők szedése évek óta bevett módszer, ő maga is használta ezeket hosszútávú bevetéseken.

Speeden repültek

Harry Schmidt és William Umbach őrnagyoknak valószínűleg katonai bíróság előtt kell felelnie azért, amiért tálib fegyvereseknek néztek egy szakasz kanadai katonát és megbombázták őket. Az illinoisi Nemzeti Gárda pilótái a bevetés alatt az amerikai légierő szokásai szerint amfetamin hatása alatt álltak. A hadsereg a serkentő hatású kábítószer használatát a katonák fáradtságának leküzdésére használja. A hadseregben csak "gyerünk pirulának" nevezett amfetamintartalmú Dexedrine tabletták jelentősen befolyásolhatták döntési képességeiket.

Veszélyes üzem

A gyógyszer bevétele után a gyári figyelmeztetőszöveg szerint "tartózkodni kell a nagyteljesítményű munkagépek üzemeltetésétől", illetve a veszélyt okozó tevékenységektől. "Erről soha nem tájékoztatták a pilótákat" - nyilatkozta az Independentnek Charles Gittins, volt vadászpilóta, Schmidt ügyvéde. "Védenceimnek minden egyes bevetés előtt be kellett venni a tablettákat" - mondta el Gittins. Véleménye szerint a pilótákat túlhajszolták Afganisztánban, hiszen éjjel-nappal folyamatosan bevetésen voltak. Emellett a két katonát nem figyelmeztették a környéken járőröző kanadai katonák jelenlétére.

Ha nem drogozol, nem is repülsz

A légierő egyik szóvivője elismerte, hogy a két pilóta amfetamin hatása alatt állt az incidens idején. Elmondása szerint a kábítószert már régóta használják a fáradtság leküzdésére, és eddig soha nem okozott balesetet a használata. Véleménye szerint a stimulánsok használata önkéntes. Ezzel szemben az Independent értesülései szerint több katonai vezető is eltiltotta pilótáit a repüléstől, ha nem vették be a drogot.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft