Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Hatvannégy év börtönre ítélhetik a bespeedezett pilótákat

2003.01.15. 14:06
Nem tüzeltek az amerikai vadászgépekre - állította annak a kanadai alakulatnak a vezetője, akiket két amerikai vadászgép tévedésből megbombázott Afganisztánban. A kanadaiak nem tudtak arról, hogy nem takarhatják el a pilótákat figyelmeztető piros villogó lámpákat sisakjukon. A védelem szerint a pilóták nem tudtak a gyakorlatozó kanadaiakról, ráadásul a repülés előtt beszedett amfetamin rontotta döntési képességüket.
"Nem nyitottunk tüzet az amerikai vadászgépekre" - vallotta szerdai meghallgatásán az a kanadai százados, akinek a katonái közül négyen életüket vesztették két amerikai vadászgép rakétatámadása miatt. A gépek pilótái állításuk szerint csak a földről feléjük irányuló tüzet viszonozták, a járőrgyakorlatot tartó kanadai alakulatot tálib harcosoknak nézték.

Kikapcsolták a figyelmeztető jelzést

A szerdán kezdődött meghallgatáson eldől, hogy a támadást indító William Umbach és Harry Schmidt pilótákat bíróság elé állítják-e. Amennyiben igen, a két őrnagyot téves támadás és kötelességmulasztás miatt akár hatvannégy év börtönre is ítélhetik.

A támadás előtt és után a kanadaiak egyáltalán nem lőttek, vallotta a meghallgatáson Joseph Jasper százados. "Csak bámultunk egymásra, hogy mi a fene volt ez" - mondta. Tény, hogy a kanadai katonák közel fele letakarta sisakján a pirosan villogó figyelmeztető jelzést, amit normális esetben az éleslőszeres gyakorlatokon biztonsági okokból hordanak. Jaspernek saját bevallása szerint "fogalma sem volt" arról, hogy az amerikai hadsereg szabályzata szerint kötelező a fények látható elhelyezése, részben a pilóták figyelmeztetésére.

Amfetaminra antidepresszáns

A védelem érvei szerint a pilóták nem tudtak a térségben gyakorlatozó szövetséges alakulatról. Befolyásolhatta továbbá döntési képességüket az is, hogy a bevetés előtt a hadseregben bevett szokások szerint amfetamin-tablettákat kaptak szervezetük serkentésére. A bevetésről hazatérő katonáknak ezután még antidepresszánsokat is adtak, mondta el David Beck, Umbach ügyvédje.

Kommunikációs zavarok

"A légierő súlyos problémával küzd, a gyártó figyelmeztetése ellenére úgy adtak amfetamint a katonáknak, hogy tudták, az károsan befolyásolhatja döntésképességüket" - nyilatkozta Beck az AP-nek. A légierő hivatalos álláspontja szerint a tablettákat önkéntes alapon szedték. A védelem tanúként idézte be David Nichols ezredest, a pilóták parancsnokát is. Nichols hónapokkal a baleset előtt feljegyzést küldött arról, hogy a kommunikációs nehézségek könnyen hasonló tragédiával végződhetnek.