Ervin
14 °C
21 °C

Lemondott a cseh kormányfő

2004.06.26. 19:19
Bár a Cseh Szociáldemokrata Párt központi bizottsága nem vonta meg bizalmát Vladimir Spidlától, a pártelnök-kormányfő a bizalomvesztést látva magától is lemondott. Utóda, eddigi belügyminisztere kirugná kormányából a jobboldali liberálisokat, helyettük a komunisták külső támogatására számít.
Lemondott kormányfői és pártelnöki posztjáról Vladimír Spidla. A Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke a pár tközponti bizottságának ülését követően jelentette be távozását, lemondásával a hatályos cseh alkotmány szerint kormánya is elvesztette megbizatását.

Nem szerették

Spidlától a központi bizottság ülésén ugyan nem vonták meg a bizalmat, de az elmozdítást célzó indítvány kétharmados többségéhez csak három szavazat hiányzott. A bizottság szavazásán az is kitűnt, hogy Spidla legnagyobb pártbeli riválisa, a belügyminiszter Stanislav Gross sokkal jelentősebb támogatással bír.

A 180 tagú központi bizottság ülésén Grosst 106-an támogatták 51 stavatat ellenében, Spidla távozását 103-an támogatták 59 ellenében. A pártelnökkel szembeni bizalom megvonásához 109 szavazatra lett volna szükség.

Kommunista segítség

Spidla lemondását követően Gross már be is jelentette, hogy már hétfőn megkezdi kormányalakítási tárgyalásait. Az eddigi belügyminiszter menesztené a kétfős parlamenti többséggel rendelkező koalícióból a jobboldali liberális Szabadság Unió-Demokratikus Unió pártját, remélve, hogy az így dominánsan balközép kormány elnyerheti az ellenzéki komunisták támogatását. Gross a nyilt együttműködést ugyan kizárta, a komunisták azonban jelezték, akár kívülről is készek támogatni a kabinetet.