Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Kivonhatják a spanyol csapatokat Irakból

2004.03.16. 16:34
Csak az ENSZ irányítása mellett maradhatnának Irakban a spanyol csapatok. Az újonnan megválasztott szocialista miniszterelnök június 30-ig visszahívná a spanyol katonákat. Lengyelország marad, mert a kivonulás a terroristák győzelmét jelentené.
Hazahívná az Irakban szolgáló spanyol csapatokat a frissen megválasztott szocialista miniszterelnöke - jelentette az AP. Jose Luis Rodriguer Zapatero már győzelmi beszédében elhibázottnak nevezte az Egyesült Államok és Nagy-Britannia iraki háborúját.

Az ENSZ-re várnak

Zapatero csak abban az esetben járulna hozzá a spanyol csapatok iraki állomásoztatásához, ha a misszió felügyeletét az ENSZ venné át. Bár az amerikai irányítású koalíciós haderő a világszervezet felhatalmazásával működik Irakban, az ENSZ nem tervezi a csapatok felügyeletének átvételét.

Az Egyesült Államok többi szövetségese az immár az al-Kaida számlájára írt madridi merényletek és Aznar spanyol kormányfő pártjának választási veresége ellenére is kitart az iraki szerepvállalás mellett. A kivonulással "elismernénk, hogy a terroristáknak igaza van, és hogy erősebbek az egész civilizált világnál" - jelentette ki Leszek Miller. A lengyel kormányfő ellenzéke nyomása ellenére is kitart az iraki küldetés végigvitele mellett.

Mindenkit fenyegetnek

Egy tavaly októberi, Oszama bin Ladennek tulajdonított fenyegetés merényletekkel fenyegette az amerikaiak szövetségeseit, Spanyolországot és Lengyelországot külön is megemlítve - írja az AP. "Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a megfelelő időben és helyen megtoroljuk az igazságtalan háborút" - hangzott el az al-Dzsazírán lejátszott üzenetben.

Jack Straw brit belügyminiszter szerint azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy a terror csak az iraki békefenntartás résztvevőit fenyegeti. "A szélsőséges iszlám fenyegetésében él a világ majd' összes országa. Senki sem hiheti, hogy az, hogy nem támogatta a háborút, megóvhatja a terrortámadásoktól" - nyilatkozta a BBC-nek. A brit csapatok visszahívását még az ellenzéki konzervatívok sem támogatják.

Szupertitkosszolgálatot tervez az EU

Straw nyilatkozatával összhangban az EU belügyminiszterei pénteken biztonságpolitikai csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben. A tanácskozáson a terrorizmus elleni biztonsági intézkedésekről, többek között az egész unióra érvényes körözések kiadásának lehetőségéről és egy európai szupertitkosszolgálat felállításáról is dönthetnek - írja az AP.

Románia, Ukrajna, Bulgária és Japán nem vonul ki Irakból

Románia és Ukrajna nem tervezi kivonni Irakban felvonultatott katonáit - közölte kedden Bukarestben Ioan Mircea Pascu román nemzetvédelmi és Jevhen Marcsuk ukrán védelmi miniszter. A jelenleg Irakban szolgálatot teljesítő több mint 700 főt számláló román kontingens kivonása vagy csökkentése nincs napirenden. "Irakban lévő csapataink körül megerősítettük a biztonsági intézkedéseket, de nincs szó kivonásról" - közölte Jevhen Marcsuk, akinek országa 1600 katonával képviselteti magát a nemzetközi erőkben.

A japán kormányfő kedden ígéretet tett: nem vonják ki Irakból a japán katonákat, akik néhány hete látnak el humanitárius feladatokat az arab országban. A kormányfő közölte: egyelőre nem tudni, mi lesz az új spanyol kormánynak az iraki újjáépítéssel kapcsolatos politikája, de Japán alapvető álláspontját, mely szerint segíteni kívánja az iraki stabilitást és újjáépítést, nem változtatja meg a spanyol választások eredménye - jelentette ki Koidzumi Dzsunicsiro egy parlamenti bizottság előtt.