Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Almodovar állt a spanyolországi háborúellenes tiltakozás élére

2003.02.15. 22:48
Spanyolországban több mint 55 háborúellenes megmozdulást tartottak szombaton. A tüntetéseket - amelyen mintegy hárommillióan voltak jelen - a PSOE (szocialista párt), az IU (egyesült baloldal), szakszervezetek, egyéb civil és pacifista szervezetek, művészek szervezték.
Spanyolországban az elmúlt időkben a közhangulat nagyon keményen Amerikaellenes lett. Az iraki háborút támogató Jose Maria Aznar kormányfő kivívta a nép haragját. (Mint ismeretes, a 12 ország vezetői - köztük Medgyessy Péter - által aláírt háborút támogató levél egyik kezdeményezője maga Aznar volt.) Nemrégiben, amikor a parlamentben azt fejtegette, hogy miért van szükség a háborúra, a karzaton üllő színészek, énekesek, művészek felálltak, levetették a kabátokat, a felöltőket és mindenkin a "Nem a háborúra" feliratú trikó volt.

Művészek a háború ellen

Az országban egyébként is nagyon erős befolyást gyakorolnak a művészek a közhangulatra, a kormánypárti politikusokat például meglepetésszerűen érte az Oscar-díjnak megfelelő Goya-gálán történt keményhangú háborúellenes demonstráció, amelyen az ismert szinészek, rendezők, amikor átvették a díjakat, nem a szokásos "Köszönöm anyámnak, apámnak, a hazámnak" szöveget adták elő, hanem arról beszéltek, hogy Spanyolországnak kötelező nemet mondania a háborúra, és hogy szégyenlik a kormányukat.

A díjkiosztó gála után a kulturális miniszter három-négy napig folyamatosan magyarázkodott a sajtóban, a tévében hetekig elemezték a Goya-gálán történteket. Híres színészek és rendezők azóta is gyakran vesznek részt a különböző kormányellenes, háborúellenes demonstrációkon. A napokban megnyílt ARCO nevű modern művészeti kiállítás és vásár is több háborúellenes témájú képnek, installációnak ad otthont. Pablo Picasso Guernica című festményének kartonreprodukciójával múzeumi dolgozók vonultak az utcára.

Több millióan az utcákon

A délelőtt folyamán lezajlott tüntetéseken többmillióan vettek részt. A rendőrség adatai szerint például Sevillában 500 ezren, Tenerifében 50 ezren voltak jelen. Cadizban - ahol a demonstrálók számát 45-70 ezer körülire becsülték - tiltakoztak az ellen is, hogy az ottani katonai bázist amerikai katonák kiképzésére használjak fel. Malagában a tiltakozók száma 30-50 ezer körüli volt. Az itteni transzparenseken többek között: "Bush gyilkos", "Aznarnak meg kell tanulnia, hogy Spanyolország nem eladó", "Ne ontsanak több vért olajért" "Nemet a háborúra" jelszavak voltak olvashatóak.

Performansz Madridban

A nagyobb városokban szombaton délután kezdődtek a demonstrációk. Madridban másfél millióra becsülték a tiltakozók számát, Barcelonában egymillióan, Valenciában 500 ezren gyűltek össze. Madridban este kilenc órakor az Oscar-díjra jelölt Pedro Almodóvar és Leonor Watling (Beszélj hozzá) olvastak fel háborúellenes nyilatkozatot, majd a jelenlévők bombatámadást imitáltak. A szombati madridi demonstráció a spanyol demokrácia törtenelmének eddigi legnagyobb tömegtüntetése volt. A híradások szerint a nagyobb városokban egyszerűen megbénult a közlekedés, leállt a forgalom a hatalmas tömeg miatt. A rendőrseg erőszakos beavatkozására az eddigi adatok szerint sehol sem került sor. A közszolgálati tévécsatornák egyik tömegtüntetésről sem tudósítottak előben.

Az ellenzék nagyon elégedett ezzel a közhangulattal. A szocialisták, akik 12 évig voltak hatalmon, és a mostani tüntetéshullám fő szervezői, úgy tűnik visszanyerték a nép szimpátiáját.  • Vennék
  • Hírek