Jenő
-3 °C
6 °C

Ha nem mond le, lemondatják New York kormányzóját

2008.03.11. 15:06
Vád alá helyeznék a republikánusok a kurvázáson kapott New York-i demokrata kormányzót, ha nem mond le magától. A lebukott Spitzer hívei szerint ideje véget vetni az erkölcscsőszködésnek, ami amúgy is csak két évtizede jött divatba. De Spitzer nem egyszerűen megcsalta három gyermeke anyját, hanem bűncselekményt követett el.

Alkotmányos vádeljárást indítanak a New York-i republikánusok az állam szexbotrányba keveredett demokrata kormányzója, Eliot Spitzer ellen, ha nem mond le posztjáról, jelentette a CBS helyi adója. A tévéadó értesülései szerint amúgy Spitzer 36 órán belül benyújthatja lemondását.

Így tudják a republikánusok is, akik abból következtetnek Spitzer távozására, hogy helyettese, David Paterson már egyeztetett az állami képviselőház republikánus tagjaival az új vezető szerepéről. Spitzer lemondása esetén Paterson örökölné a kormányzói széket, a harlemi politikus lenne az állam első fekete és egyben az első gyengénlátó kormányzója.

Ugyanakkor Spitzer kormányzó nyilvánosan még nem utalt a lemondásra. Mi több, hétfőn még a jogi lehetőségeket vizsgálta, az ország egyik legismertebb jogi cégét, a manhattani Paul, Weiss, Rifkind Wharton & Garrison ügyvédi irodát bízta meg önmaga képviseletével.

A republikánusok azzal fenyegetőznek, hogy ha Spitzer nem mond le, alkotmányos vádeljárást indítanak ellene, ez esetben le kell mondania hivataláról.

Hétfői nyilatkozatában bocsánatot kért családjától és a választóktól, de tettét, amire nem adott magyarázatot, magánügynek minősítette.

A kormányzó egy prostitúciós hálózat ügyében folytatott nyomozás során bukott le, rögzítették egy telefonbeszélgetését, amiben egy örömlányt rendel szállodai szobájába. Hétfői nyilatkozata alatt neje, három gyermekének anyja is mellette állt.

A házastársi hűtlenség a nyolcvanas évek óta számít csupán kiemelt témának a politikusokkal kapcsolatban, korábban az amerikai sajtó és a közvélemény elnézte a politikusi félrelépéseket. A CNN hétfő esti műsorába betelefonáló-beemailező nézők többsége viszont most úgy vélte, ideje véget vetni az erkölcscsőszködésnek.

Tehetik ezt azért is, mert Spitzert még ellenfelei is kiemelkedő képességű politikusnak tartják. "Ő az egyik leginteligensebb, legértelmesebb választott tisztviselő a régióban" - nyilatkozta Spitzerről Joseph Mercurio politikai elemző a CBS-nek. Ezt a republikánusok is elismerik, de szerintük Spitzer pont a New York-i állami hivatalok és a helyi Demokrata Párt rendbetételével kampányolt, így az ügy különösen kellemetlen a számára.

Már csak azért is, mert Spitzer nem egyszerűen megcsalta a feleségét, hanem prostituált szolgáltatását vette igénybe, ez pedig az Egyesült Államokban bűncselekménynek számít, így pedig már nem csak morálisan esik más besorolás alá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?