Judit
2 °C
7 °C

Megkezdődtek a választások Spanyolországban

2008.03.09. 10:26
Szoros eredményt várnak a vasárnapi parlamenti választásokon: az utolsó közvélemény-kutatáskor a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt csak 4 százalékkal állt a konzervatív Néppárt előtt.

A 35 millió szavazásra jogosult állampolgár 350 alsóházi képviselőt, a szenátus 264 tagja közül pedig 208-at választ meg. A legutóbbi választás 2004-ben volt; akkor a jobboldal két periódus után veszítette el a hatalmat.

A hétfőn publikált utolsó közvélemény-kutatás szerint a José Luis Rodríguez Zapatero kormányfőt adó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) csekély előnnyel - mintegy 4 százalékkal - állt a Mariano Rajoy vezette konzervatív Néppárt (PP) előtt.

A választási kampány fő témája a 3,8 százalékról 2 százalékra lelassult gazdasági növekedés, a bevándorlók 2000 óta 1 millióról 4,5 millióra növekedett száma, valamint a baszk és katalán szeparatizmus volt. A kampányt pénteken gyilkos merénylet zavarta meg a Baszkföldön: egy szocialista párti politikust meggyilkoltak feltehetően baszk terroristák.

Az országos választásokkal párhuzamosan Andalúziában tartományi választást is tartanak. Az eredményeket még vasárnap este közzéteszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?