Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Kémkedéssel vádolja a fegyverzetellenőröket Husszein

2003.01.06. 11:21
Kémkedéssel vádolta a nemzetközi fegyverzetellenőröket Szaddam Husszein iraki diktátor televíziós beszédében. Egyelőre nem tudni, hogy az elnök bejelentése egyben az együttműködés felmondását is jelenti-e. Amennyiben ez bekövetkezik, az Egyesült Államok az ENSZ további felhatalmazása nélkül is háborút indíthat a diktátor megbuktatására. Husszein azonban nem tart a vereségtől, hiszen "saját országában neki van igaza".
A fegyverzetellenőrök "nagyrészt, vagy akár kizárólag titkosszolgálati felderítéssel foglalkoznak" - vádolta kémkedéssel az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársait Szaddam Husszein iraki diktátor az iraki hadsereg napján elmondott televíziós beszédében - jelentette az AP. A diktátor nem tért ki arra, hogy vádjai egyben az együttműködés felmondását is jelentik-e.

Agresszív ellenőrök

Az iraki vezető szerint a fegyverzetellenőrök, ahelyett, hogy tömegpusztító fegyverek után kutatnának csak az iraki tudósok neveit és a katonai létesítmények adatait gyűjtik össze. Mindezt persze az Egyesült Államok nyomására teszik, hiszen az amerikaiak még az ENSZ "rossz határozatánál" is agresszívabb fellépésre szólítják az ellenőröket - jelentette az AP a diktátor tévébeszédét idézve.

Mindenkinek igaza van saját otthonában

"Ez a hazánk, és aki otthon van, annak igaza van, az ellensége pedig hazudik. Ha az ellenség agresszorként támad, a győzelem az igazaké lesz, akik saját országukat védik" - hangoztatta a diktátor tévébeszédében. Husszein nem ért egyet azokkal az elemzésekkel, miszerint az amerikaiak könnyű győzelmet arathatnak országa ellen. "Az ellenség csúfos vereséget szenved majd" - mondta, hiszen hadserege betartja a nemzet védelmére tett esküjét. Az ellenség a diktátor szerint akkor rontotta el győzelmi esélyeit, amikor "szakított az őszinteség eszközeivel". Az elnök szerint az irakiak Allah segítségét is élvezik, és míg "az ellenség nyilai célt tévesztenek, az iraki nyilak célba találnak".

Folytatnák az együttműködést

Beszédében a diktátor nem tért ki arra, hogy vádjai nyomán Irak felmondaná az együttműködést a fegyverzetellenőrökkel, kiprovokálva ezzel az amerikai katonai csapást. Az ellenőrök működésével kapcsolatban több iraki tisztviselő is kétségeit hangoztatta, azonban véleményük szerint országuk folytatja az együttműködést, hogy "elkerüljék a háborút és bizonyítsák, hogy nincsenek tömegpusztító fegyvereik" - írja az AP.

Az ENSZ ellenőrei 1998-ban azután távoztak az országból, hogy munkájuk a kémvádak miatt ellehetetlenült. Most azonban az ENSZ 1441. számú határozata alapján, ha Irak akadályozza az ellenőrök munkáját, az Egyesült Államok akár további egyeztetések nélkül is támadást indíthat a diktátor megdöntésére.

Nem kémkednek

"Egyszerűen elutasítjuk a vádakat, hogy bármely kormány számára kémkedést végeznénk" - reagált az iraki diktátor tévébeszédére Melissa Fleming, a NAÜ szóvivője. "Bármilyen titkos információ, amihez az ellenőrök jutnak, azt az ENSZ-hez továbbítják" - nyilatkozta a szóvivő az AP-nek.