Gyula
8 °C
21 °C

Fél év börtön az izraeli kémeknek

2004.07.15. 14:28
Illegálisan kísérelt meg új-zélandi útlevelet szerezni két izraeli állampolgár. Az új-zélandi kormány szerint az izraeli hírszerzés szolgálatában álló férfiakat a bíróság fél év börtönre ítélte. Helen Clark miniszterelnök hiába követelt bocsánatkérést Izraeltől, büntetésből lemondta az év második felében tervezett külügyminisztériumi tárgyalásokat.
Félévi börtönre ítélt csütörtökön két állítólagos izraeli kémet az új-zélandi Legfelsőbb Bíróság miután illegálisan próbáltak szert tenni új-zélandi útlevélre - jelentette az AP. Az ügy "komolyan megterhelte" Új-Zéland és Izrael kapcsolatát - jelentette ki az ítélet után Helen Clark miniszterelnök. A kormányfő válaszlépésként lemondta az év második felében tervezett külügyminisztériumi tárgyalásokat.

Részleges beismerés

"Az új-zélandi kormány nem csak teljességgel elfogadhatatlannak tartja az izraeli ügynökök által elkövetett cselekményt, hanem azt az ország szuverenitásának és a nemzetközi jog megsértésének is tekinti" - mondta Clark.

Urie Zoshe Kelman (30) és Eli Cara (50) egy július eleji meghallgatáson váratlanul elismerte bűnösségét az útlevéllel kapcsolatos vádpontokban. Ezért a bűncselekményért öt évet is kaphattak volna. A mostani ítéletre egyikük sem reagált - jelentette az AP.

A két férfit, akik állítólag az izraeli külföldi hírszerzés (Mosszad) ügynökei voltak, márciusban tartóztatták le, miután megpróbáltak egy lebénult és kerekesszékbe kényszerült új-zélandi állampolgár nevében útlevelet kiváltani.

Megterhelt kapcsolatok

A rendőrség további két embert keres a bűnüggyel kapcsolatban. Egyikük Ze'ev William Barkin (36), a negyedik ember nevét, aki feltehetőleg Új-Zélandon rejtőzik, a letartóztatottak nem árulták el.

Izrael nem reagált a három hónappal ezelőtti megkeresésekre, amikor Új-Zéland magyarázatot és bocsánatkérést szeretett volna kapni - mondta el Clark. A kormányfő felfüggesztett minden magas szintű hivatalos látogatást Izraelbe és visszautasítja Mose Kacav izraeli elnök kérését, aki ausztráliai utazása során Új-Zélandra is el kívánt látogatni - írja az AP.

A hivatalos úton Új-Zélandra látogató izraelieknek ezentúl vízumot kell kiváltaniuk, és Izrael új nagykövetének jóváhagyását is elhalasztja a kormány.

"Amint az ezekből a lépésekből kitűnik, Új-Zéland törvényeinek és szuverenitásának megsértése az izraeli kormány ügynökei által komolyan megterhelte kapcsolatunkat Izraellel", jelentette ki Clark az ítélethirdetést követően.