Piroska
3 °C
4 °C

Példát statuáltak a tökéletes alvóügynökkel

2008.04.03. 16:21
Chi Mak tizenegy év alatt épült be annyira az amerikai haditengerészet egyik beszállítójához, hogy hozzáférést szerezzen a katonai titkokhoz. Hét évvel később nyomozás indult ellene, két év múlva kapcsolták le. Igaz, a Mak által szerzett dokumentációk nem voltak titkosak, 24 és fél évre ítélték, hogy Kína megtanulja, nem szabad kémkedni.

Az ügyészek a "tökéletes alvóügynöknek" nevezték Chi Makot. A kaliforniai férfi 1985-ben kapta meg feleségével az amerikai állampolgárságot, ezután egy katonai beszállítónál helyezkedett el. 1996-ban biztonsági engedélyeket kapott, ezzel már katonai titkokhoz is hozzáférhetett, írja a Washington Post.

A hatóságok szerint Mak konstruált életet élt, célja a katonai titkok megszerzése volt. A férfit 2003-ban kezdték megfigyelni a hatóságok, 2005. október 28-án buktatták le.

A Los Angeles-i bíróság bűnösnek találta Makot, az eljáró bíró, nem is titkoltan példát statuálva, 24 és fél év börtönre ítélte. Ebből majd Kína megtanulja, hogy ne "küldjön amerikai katonai titkok ellopására ügynököket", indokolta döntését.

A bírósági dokumentumok szerint a szövetségi hatóságok 2003-ban kezdték megfigyelni Makot, aki a dél-kaliforniai Power Paragon cégnél, a haditengerészet egyik beszállítójánál dolgozott, hajtástechnológiával foglalkozott, írja a Post. Így hozzáférhetett az amerikai tengeralattjárók csendes üzemmódjának titkaihoz - a Pentagon vádjai szerint Kína az amerikai technológiát másolva kezdhetett csendes üzemű tengerallatjárók fejlesztésébe, ami fontos része a kínai haditengerészet modernizálásának.

A megfigyelések során lefülelták Makot, ahogy több ezer oldalnyi technikai dokumentációt másol lemezekre, majd megszervezi ezek Kínába küldését. Futárként fivérét és sógornőjét használta, akik virágnyelven egyeztették a küldemény átadását egy kínai kémmel. A hatóságok 2005. október 28-án csaptak le Chi Mak fivérére, Tai Wangra, amint éppen felszállt egy Kínába induló gépre.

A tettenérés mellett a Mak elleni legfőbb bizonyíték egy összetépett fecni volt, amit a szemetéből szedtek össze. Ezen a vádhatóság szerint pekingi utasítások voltak, hogy milyen leírásokat kell megszereznie.

Bár a Kínába küldött dokumentumok nem voltak titkosítottak - Mak szerint az interneten szabadon hozzáférhetőek -, kivitelük az amerikai exporttörvényekbe ütközik. A bíró így, mint már említettük, nagyon súlyos büntetést szabhatott ki.

A szigor oka lehet, hogy az utóbbi időben több kínai kémügyre is fény derült. Április másodikán Chicagóban egy szoftverfejlesztőt helyeztek vád alá, a gyanú szerint egy telekommunikációs cég kereskedelmi titkait és ezer oldalnyi dokumentációt akart kínába csempészni, írja a Post.

A kínai kémkedésre az FBI igazgatója is nyilatkozatban hívta fel a figyelmet, szerinte a kínaiak diákok, tudósok, fedőcégek segítségével próbálnak katonai titkokhoz jutni. Mak beépülése szerintük egy nagyobb sémát takar. Ráadásul nem csak a nemzetbiztonsági titkok vannak veszélyben, a kereskedelmi hírszerzés is aktív. Ez utóbbi könnyebb terep, a kereskedelmi cégek gyengén védik titkaikat, írja a Post.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!