Géza
-12 °C
-4 °C

Újabb orosz tudós keveredett kémgyanúba

2005.11.14. 20:52
Államtitok kínai kézre játszásával vádolják az orosz űrkutatás egyik fő beszállítóját. Az orosz titkosszolgálat gyakran túlbuzgó, tavaly két tudóst is súlyos börtönre ítéltek amúgy nyilvános adatok átadásáért.

Ismét kémkedés vádjával tartóztattak le egy orosz tudóst a KGB-utód FSZB ügynökei, jelentette a BBC. Igor Resetint, a CNIIMAS-Ekszport ürkutatási termékeket és szolgáltatásokat értékesítő cég igazgatóját, helyettesét és a cég egy harmadik magasrangú vezetőjét Moszkvában, a Lefortovo börtönben helyezték előzetes letartóztatásba.

Az FSZB szerint a cég állami titkokat adott át Kínának. Resetint emellett harmincmillió rubel (222 millió forint) elsikkasztásával is vádolják, írja a BBC.

A CNIIMAS az orosz űrügynökség hivatalos beszállítója. A vádak szerint a cég katonai célokra is használható technológiát adott át a kínaiaknak. Az FSZB egyelőre nem közölt adatokat az államtitkok átadásának módjáról.

Az FSZB nem először vádol kémkedéssel orosz tudósokat és technológiai cégeket. tavaly Valentyin Danyilov fizikust tizennégy év börtönre ítélték, miután saját - nyilvánosan is hozzáférhető - kutatási eredményeit megosztotta egy kínai céggel.

Danyilov előtt Igor Szutyagint ítélték tizenöt év börtönre, mert államtitoknak minősülő - de szintén nyilvánosan hozzáférhető - adatokat adott át egy brit cégnek, amit az FSZB a CIA egyik vállalkozásának tartott.

Jogvédő szervek szerint az FSZB taktikája visszatérést jelent a sztálini idők elrettentő terrorjához.