Valér
2 °C
8 °C

Kémromantika Moszkvában

2006.01.23. 10:34
Négy brit kémet lepleztek le Moszkvában. Az orosz állami tévé leleplező dokumentumfilmje a legtipikusabb kémtevékenységeket leplezte le. A gonosz brit ügynökök sziklába rejtett jeladóval kommunikáltak és pénzt adtak az orosz állam megdöntésén dolgozó civil szervezeteknek.

Négy britet vádol kémkedéssel az orosz titkosszolgálat, jelentette a Guardian. A KGB utódszerevzete, az FSZB dokumentumokat juttatott el az állami ROsszija tévéhez, ahol vasárnap este főműsoridőben vetítették le a kémekről készített felvételeket. A felvételeken látszott, hogy a kémek hi-tech kütyükkel babrálnak és pénzt adnak civil szervezeteknek.

Diplomáciai védettség

Ez utóbbinál az oroszok szerint semmi sem bizonyíthatja a kémkedést. Putyin kormányzata nemrég vert keresztül egy törvényt az állami törvényhozáson, ami megtiltja a civilszervezeteknek a külföldi támogatások elfogadását. Az országban történteket szigorúan ellenőrizni vágyó Putyin ugyanis a nyugati kémek fedőszervezetének tartja a civil szervezeteket. A Merlin nevű brit orvosi segélycsoportot például nyíltan is kémkedéssel vádolták meg tavaly.

A négy brit kémet a Rosszija tévén levetített dokumentumfilm szerint tavaly érték tetten. "Nem tudtuk letartóztatni őket, hogyan tehettük volna? Valamennyien diplomaták" - mondta el a Guardiannak az FSZB egyik szóvivője.

Jeladó a sziklában

A Rosszija beszámolójában egy 30 és egy 32 éves férfit neveztek meg kémként. Egy harmadik diplomatát az MI6 (a brit katonai hírszerzés) moszkvai rezidensének segédjeként neveztek meg. A negyedik gyanúsított a brit külügyminisztérium oroszországi projektjeinek pénzelésével foglalkozott.

A kémregényeket idéző történetben fontos szerepet játszik egy moszkvai parkban elrejtett jeladó. A berendezést állítólag egy díszkőbe építették bele, a jeladó húsz méteres körzetben tudott kommunikálni a kémek palmtopjaival.

A moszkvai brit követség nm kívánta kommentálni az orosz értesüléseket. A brit kormány szokásos válaszával intézte el a Guardian érdeklődését: "kémügyeket nem kommentálunk".

Kéminvázó, hidegháború

Vlagyimir Putyin az elmúlt években egyre komolyabb harcot folytat a vélt vagy valós kémek ellen. Egyes nyugati diplomaták már hidegháborús feszültségkeltéssel vádolják az orosz elnököt. Az is igaz, hogy Nagy-Britannia is élt már a kémpánik eszközével. Nemrég orosz kéminvázióról, a szovjet időket is felülmúló orosz kémaktivitásról számoltak be brit források.

A mostani "leleplezést" azonban brit elemzők inkább a január 10-én jogerőre emelkedett, a civil szervezetek működését gyakorlatilag ellehetetlenítő törvény utólagos indoklásának tartják.