Sára, Márió
2 °C
6 °C

Eltűnt két életfogytig elítélt orosz kém

2005.02.18. 10:30
Három hónappal kiadatásuk után nyoma veszett két orosz titkosügynöknek. A katari hatóságok szerint a kémek ölték meg Zelimhan Jandarbijev volt csecsen elnököt. A diplomáciai kapcsolatok megmentése érdekében Oroszországnak kiadott ügynököket Moszkva nem tekinti bűnösnek.

Nyoma veszett két, életfogytiglani börtönre ítélt orosz titkosügynöknek, jelentette a BBC. A két ügynököt Katarban ítélték el Zelimhan Jandarbijev egykori csecsen államfő megölése miatt. Mivel a titkosügynökök elítélése komolyan veszélyeztette Katar és Oroszország kapcsolatait, az arab ország tavaly decemberben a titkosügynökök kiadatása mellett döntött.

Nem számít az ítélet

Bár a kiadatási megállapodás részletei nem ismertek, a BBC értesülései szerint a titkosügynököknek Oroszországban le kellett volna tölteniük börtönbüntetésüket. Juni Kalinyin, az orosz büntetés-végrehajtási parancsnokság illetékese azonban csütörtökön elismerte, nincs tudomása a kémek hollétéről.

Mint mondta, elképzelhető, hogy az ügynökök gyógykezelésen vannak. Legárulkodóbb kiszólása szerint a Katarban hozott bírósági ítélet nem sokat számít Oroszországban.

A katari hatóságok vádjai szerint a két ügynök helyezett el bombát a csecsen lázadók finanszírozásával vádolt Jandarbijev kocsijában. Oroszország tagadta kémei érintettségét, a moszkvai álláspont szerint az ügynökök a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz gyűjtöttek hírszerzési adatokat.