Auguszta
-3 °C
2 °C

Mindenki Milosevics szocialistáit akarja

2008.05.22. 08:08
A szocialistákon múlhat, hogy milyen kormánya lesz Szerbiának a május 9-i rendkívüli parlamenti választások után. A pártoknak három hónapjuk van a megegyezésre.
    Mi történt eddig?

  • Koszovó kikiáltotta az Egyesült Államok és a legtöbb EU-s ország által támogatott függetlenségét>>>
  • Vojiszlav Kostunica miniszterelnök a Koszovóval kapcsolatos egységes kormányálláspont miatt lemondott posztjáról, hogy előrehozott választások legyenek>>>
  • A május 11-i parlamenti választást a köztársasági elnök Borisz Tadics vezette Demokrata párti koalíció nyerte meg>>>
  • A választás után patthelyzet alakult ki: a radikális párt és Kostunica szövetsége, illetve Tadics demokratái is kormányt tudnak alakítani, de mindketten csak akkor, ha a szocialisták melléjük állnak>>>

Borisz Tadics köztársasági elnök, mellesleg a májusi rendkívüli parlamenti választásokon győztes Demokrata Párt vezette koalíció listavezetője, csütörtökön fogadja a parlamentbe jutott pártok képviselőit.

A választások óta ez lesz az első ilyen találkozó. Tadics közleményében annak a reményének adott hangot, hogy mielőbb megalakul az új szerb kormány. Kiderülhet az is, hogy ki lesz a Demokrata Párt miniszterelnök-jelöltje – a győztes párt ugyanis az államelnök Tadicsra építette kampányát, aki két funkciót nem viselhet.

Hogy ki lesz valójában a miniszterelnök, az a jelenlegi állás szerint a szocialistákon múlik. A Milosevicsi örökség terhét cipelő szocialisták (illetve hárompárti koalíciójuk) húsz képviselőt juttattak a belgrádi parlamentbe.

A szocialisták eddig a radikálisokkal és Vojiszlav Kostunica leköszönő miniszterelnök kétpárti koalíciójával tárgyaltak egy nacionalista koalícióról. A 250 tagú Szkupstinában a kormányukat 128 képviselő támogatná.

A rendkívül heterogén szocialisták úgy tűnik, kifarolnak a megállapodásból. Egyesek szerint többségbe kerültek ugyanis soraikban az európai Szerbiát akarók, akiknek elfogadhatatlan Kostunica álláspontja az európai stabilizációs és társulási szerződés felmondásáról. Sőt, Milutin Mrkonjic, a párt egyik alapítója, 2008-as köztársaságielnök-jelöltje a Blicben szerdán elismerte: titokban már eddig is tárgyaltak a kormányalakításról Tadics demokratáival.

A Demokrata Pártnak és választási koalíciós partnereinek 102 képviselője lesz, potenciális partnereinek, a Liberális Demokrata Pártnak 13, a kisebbségeknek pedig hét, tehát összesen 122-en lesznek, vagyis nincs meg a többséghez szükséges 126 képviselő.

Az sincs kizárva, hogy a Demokrata Párt megnyer magának a többséghez szükséges képviselőket a szocialisták vezette választási szövetségből, vagyis nem az egész párttal köt megállapodást.

Idő még van, a törvény szerint a kormányalakításra három hónapja van Szerbiának.