Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Alkotmányos válság Szerbiában

2003.11.17. 15:35
A választói apátia és a két legjelentősebb ellenzéki párt bojkottfelhívása hatására ismét eredménytelen volt a szerbiai elnökválasztás. A volt jugoszláv tagköztársaságnak jelenleg parlamentje sincs, a kormány többsége elvesztése miatt a múlt héten feloszlatta azt. Az alkotmányos válságból egyelőre a militáns szélsőjobb profitált.
Harmadszorra sem sikerült elnököt választani Szerbiában - írja a New York Times. A vasárnapi szavazáson a szükséges ötven százalék helyett csak a szavazásra jogosultak 38,5 százaléka vett részt, így már egy éve nincs elnöke a volt jugoszláv tagköztársaságnak. Mivel a múlt hét csütörtökön a kormányzati többség elvesztése miatt a parlamentet is feloszlatták, Szerbia gyakorlatilag törvényhozás és végrehajtó hatalom nélkül maradt.

Mivel az idő előtti parlamenti választásokat december 28-ra írták ki, új elnökválasztást legfeljebb jövőre tarthatnak. A választások időpontját a törvényhozás szabja meg.

Demokrata belharc

Fotó: EPA/Sasa Stankovic
A választási fiaskónak több oka van. A szerb lakosság Milosevics megdöntése után viszonylag hamar apátiába süllyedt a rossz gazdasági helyzet és a reformok lassúsága miatt. Tovább növelte a választásoktól távolmaradók arányát, hogy a két legjelentősebb ellenzéki mozgalom, a meggyilkolt Djindjics kormányfővel szembeforduló, Kostunica egykori jugoszláv államfő fémjelezte Szerb Demokrata Párt, illetve a lobbicsoportként elhíresült, közgazdászokat, tudósokat tömörítő, nemrégiben párttá alakul G-17 Plusz is a választások bojkottjára szólított.

Radikalizálódó választók

Figyelmeztető jel lehet a teljes szerb politikai közélet számára, hogy a demokratikus pártok csatározásai közben jelentősen megerősödött a szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt. A háborús bűnök vádjával a hágai Nemzetközi Törvényszék elé citált Vojiszlav Seselj csetnik vajda helyett induló Tomiszlav Nikolics a kevés szavazat 46,3 százalékát megszerezve végzett az élen.

A választás fő esélyesének tartott kormánypárti jelölt, Dragoljub Micsunovics 35,4 százalékot szerzett.

A Központ a Szabad Választásokért és a Demokráciáért nevű civil szervezet exit-poll felmérései szerint Nikolics támogatói a decemberi választásokon is a radikálisokat támogatnák. A Times elemzői szerint a teljes lakosság körében élvezett 17 százalékos támogatottság a választások egyik komoly esélyesévé léptette elő a szélsőséges pártot.