Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Anarchiába süllyedhet Szerbia

2004.02.12. 11:29
Még a héten feloszlathatják a decemberben választott szerb parlamentet. A választások után egyetlen párt sem tudott kormányt alakítani, ideiglenes államfőt is csak Milosevics pártjának támogatásávál sikerült választani. A vezetés nélküli ország a szélsőjobb kezébe kerülhet.
Feloszlathatják a frissen választott szerb parlamentet - írja több belgrádi napilap. A megismételt parlamenti választásokra a kormányalakítás kudarca miatt kerülhet sor.

Eredménytelen alkudozás

A december végi előrehozott választásokon a háborús bűnös Vojiszlav Seselj csetnik vajda Szerb Radikális Pártja (SRS) szerzett győzelmet, kormányalakításhoz szükséges többséget azonban nem. A kialakult patthelyzetben még az ideiglenes államfői funkciót is betöltő parlamenti elnök - Szerbiában kétszeri nekifutásra sem sikerült elnököt választani - megválasztása is csak hosszú hetek alkudozása után sikerült. Akkor Vojiszlav Kostunica volt államfő Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) Milosevics szocialistái segítségével saját jelöltjét, Dragan Marszicsanint választotta meg parlamenti elnöknek.

A DSS ezután kisebbségi kormány alapítását tervezte, ez azonban két kisebb parlamenti párt, az Új-Szerbia és a Szerb Megújhodási Mozgalom ellenállásán elbukott.

Új választás minden szinten

A Vecsernje Novosti című napilap értesülései szerint Kostunica új parlamenti választások kiírásával próbálná megoldani a helyzetet. A tervek szerint egyszerre írnák ki a a parlamenti és elnökválasztást, az önkormányzati és a vajdasági parlamenti választást. A Blic és a Danas című lapok értesülései szerint a választások kiírására már a jövő hétfőn sor kerülhet.

Dragan Marsicanin szerbiai parlamenti elnök a belgrádi rádióban megerősítette, hogy a jövő héten kiírja az új parlamenti választást, amennyiben addig nem áll össze a kormányalakításhoz szükséges többség.

Tovább radikaluzálódhatnak

A szerbiai demokratikus tömbbe sorolt pártok között hat hete folynak eredménytelenül a koalíciós tárgyalások. A kudarc elsősorban az egykoron szövetséges, ma rivális DSS és a Demokrata Párt (DS) kibékíthetetlen ellentéteire vezethető vissza. Belgrádi politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az újabb parlamenti választás csak a szerb radikálisoknak kedvezne: a feltételezett háborús bűnös, Vojislav Seselj párja tovább erősödne, részint amiatt, hogy a demokratákban csalódott polgárok nem mennének el szavazni.