Szilárda
0 °C
6 °C

Eredményes lehet a szerb választás

2003.12.28. 17:06
Kapcsolódó cikkek (1)
Komolyabb szabálytalanságok nélkül, a szavazók teljes apátiája mellett zajlik a szerbiai előrehozott parlamenti választás. A szavazás fő esélyese a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj radikális pártja, de parlamenti képviselő lehet Szlobodan Milosevics is.
A vártnál is alacsonyabb részvétel mellett, de komolyabb szabálytalanságok nélkül vette kezdetét a szerbiai parlamenti választás. Az előrehozott szavazás első két órájában a választásra jogosultak alig négy százaléka adta le szavazatát -jelentette a szavazást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID). A 14 órás adatok szerint a szavazók 29,66 százaléka adta le szavazatát, ez 54 százalékkal magasabb részvételt jelez a novemberi, sikertelen elnökválasztásokénál. A jelenlegi állás szerint jó eséllyel eredményes lesz a választás.

A kormánykoalíció felbomlása és a parlamenti többség elvesztése miatt előrehozott választások legnagyobb nyertese az elemzők szerint a szélsőséges nacionalista ellenzék lehet. A háborús bűnökkel vádolt, Hágában előzetes letartóztatásban lévő Vojislzav Seselj Szerb Radikális Pártja (SRS) már a novemberi - érvénytelen - elnökválasztáson is kimagaslóan jól szerepelt, a párt jelöltje a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg.

Az elnökválasztáson azonban csak a választók 38,5 százaléka adta le szavazatát.

A nacionalista előretörés mellett az is sajátságos helyzetet teremt, hogy két párt, az SRS és Milosevics szocialista pártja is háborús bűnökkel vádolt, letartóztatott vezetőt állított listavezetőnek. A szerbiai politikai élet egészével szemben kritikus szerb sajtó szerint ugyanakkor a választás a háborús bűnösök és a közönséges bűnözök közötti választásra korlátozódott - a napilapok többsége az utóbbi hetekben folyamatosan a jelenlegi hatalom korrupciós ügyeiről cikkezett.

A szerb törvények csak a jogerősen elítélt bűnözök indulását tiltják a választásokon.

Felmérések szerint hat párt, köztük a Vajdasági Magyar Szövetség részvételével megalapult Együtt a toleranciáért mozgalom kerülhet be a törvényhozásba.