Mátyás
-6 °C
1 °C

Magyarosítástól retteg a szerb szélsőjobb

2003.11.06. 14:07
Bár a Vajdaságban - a Horvátországból elmenekültekkel együtt - hetven százalékos a szerbek aránya, tíz szerbre hét magyar jutna a tartomány felsőházában. A szélsőjobb Vecernje Novosti magyarosításról cikkez, a Szerb Demokrata Párt a nem nemzeti alapon szerveződő pártok hozzáállásán értetlenkedik.
A Vajdaság magyarosításának veszélye nem a kettős állampolgárságból, a vajdasági magyar akadémiából vagy a magyarok személyi autonómiájából eredeztethető, hanem abban a szándékban rejlik, hogy kétkamarás legyen tartomány parlamentje - állapítja meg csütörtökön a Vecernje Novosti című belgrádi napilap. A legnagyobb példányszámú, szélsőjobboldali kirohanásairól ismert szerbiai lap cikksorozatának második részében is arra keresi a választ, hogy indokolt-e a félelem a Vajdaság "magyarosításától".

Csöndes magyarosítás

Ha csupán statisztikailag vizsgáljuk a kérdést - írja -, a válasz egyérmű: a háromszázezres lélekszámmal a magyarság a Vajdaság legnagyobb kisebbsége ugyan, de szerbek aránya - a Horvátországból elmenekült szerbekkel együtt - hetven százalékra emelkedett. A politika azonban legkevésbé sem matematika, s amikor a szerbek képviselői "a Vajdaság csöndes magyarosításáról" beszélnek, akkor legtöbbször a jelenlegi autonómiapárti tartományi hatalom szerbellenes irányvonalára gondolnak.

Arra a szándékra, hogy a tartománynak kétkamarás parlamentje legyen, amelynek felsőházában a nemzeti közösségek képviselői foglalnának helyet. Tíz szerb mellett például hét magyar képviselő lenne a felsőházban, s ez a megoszlás lehetővé tenné a nemzeti közösségek képviselőinek, hogy megvétózzanak bármilyen döntést.

Nem is a magyarok veszélyesek

Velibor Radusinovic, a Szerbiai Demokrata Párt tartományi funkcionáriusa kifejti, hogy amikor a magyarosításról ejt szót, akkor nem elsősorban a magyar pártok tevékenységére gondol. Inkább azt tartja aggasztónak, hogy "ugyanarról a konyháról való", nem nemzeti alapon szerveződő pártok is megszavazták, hogy a tartománynak legyen önálló tudományos akadémiája.

Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke visszautasította a felvetést a Vajdaság magyarosításáról.