Benedek
-5 °C
5 °C

A szerbiai kisebbségekért aggódnak a jogvédők

2005.10.10. 20:12
Ötvenkét oldalas jelentésben bírálja Szerbiát a kisebbségek elleni jogsértések miatt a Human Rights Watch. A jogvédő szervezet a szélsőségeseket okolja a hatalom közönye miatt.

A kisebbségek elleni erőszak és a hatóságok "veszélyes közönye" miatt keményen bírálja Szerbiát hétfőn közzétett új jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. A veszélyes közöny: a kisebbségek elleni erőszak Szerbiában című. 52 oldalas jelentés szerint a hatóságok nem voltak képesek gátat szabni a különböző etnikai és vallási kisebbségek elleni fokozódó erőszaknak.

A szervezet tudatja, hogy egy sor jogsértést, fizikai összetűzést, a kisebbségek vallási és kulturális létesítményei elleni támadást és temetőgyalázást jegyzett fel 2003. vége óta, amikor a szerbiai parlamenti választáson győztek a szerb radikálisok. "Ezekre az esetekre nem megfelelően válaszoltak a szerb hatóságok. Az illetékesek könnyelműen tompítottak az incidensek élén, a rendőrség egyes esetekben nem védte meg a támadásoktól a dzsámikat és a kisebbségek tulajdonában lévő létesítményeket. Az ügyészségek lassan reagáltak, a bíróságok elé állított tetteseket általában felfüggesztett szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélték" - áll a jelentésben.

Bojan Kostres vajdasági parlamenti elnök "nagyon komoly figyelmeztetésnek" nevezte a HRW jelentését. Véleménye sezrint a tartományi és a köztársasági szervek jobb együttműködése és a bűnüldöző szervek hatékonyabb fellépése hozzájárulhatna ahhoz, hogy javuljanak az etnikumok közötti viszonyok, de ennek egyik feltétele az, hogy a Vajdaság visszakapja széles körű autonómiáját.

Kostres szerint a kisebbségek hátrányos megkülönböztetésének egyik legfőbb oka az, hogy Szerbiában még mindig a nacionalista politikai légkör van túlsúlyban. "A szerb parlament közel kétharmadát nacionalisták és szélsőséges nacionalisták alkotják... Az ilyen politikai porond csakis ilyen társadalmi állapotokat hozhat létre" - mondta.

Belgrádban egyelőre nem reagáltak a HRW jelentésére. Raszim Ljajics szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter viszont egy belgrádi konferencián Belgrád kisebbségi politikájának sikereit ecsetelte. Arra emlékeztetett, hogy az ország jó törvényes kerettel és megfelelő politikai környezettel rendelkezik a kisebbségek védelméhez, ami azon is látszik, hogy a kisebbségi közösségekhez tartozók nagyobb számban vesznek részt a választásokon és nagyobb közéleti szerepet is vállalnak. A kisebbségügyi törvény szerinte a jogok széles skáláját biztosítja a nemzeti kisebbségeknek.