Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Az USA megvonja Szerbiától a segélyeket

2004.03.31. 21:43
Várhatóan nem adja meg a Belgrádnak járó huszonötmillió dolláros segélyt az Egyesült Államok. Az amerikaiak a boszniai háborús bűnösök kiadatásához kötötték a támogatást, Belgrád azonban nem tesz meg mindent a kézre kerítésük érdekében.
Várhatóan befagyasztja a Szerbiának szánt huszonötmillió dolláros segélyt az Egyesült Államok. Az amerikaiak nem tartják elégségesnek az új kormán együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, közölte az amerikai külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese.

Nem jelent

A kérdéses összeg, egy 100 millió dolláros segélycsomag utolsó részletét jelentő 25 millió dollár folyósítását erre az évre felfüggesztik, amennyiben Powell a szerdai nap folyamán nem tájékoztatja hivatalosan a kongresszust arról, hogy a belgrádi hatóságok együttműködnek a hágai bírósággal.

A Washingtonban nyilatkozó illetékes szerint nem várható ilyen értelmű tájékoztató a (Németországban tartózkodó) külügyminisztertől.

Hiányzó akarat

Amerikai kormánytisztviselők az utóbbi időben több ízben is hiányolták Belgrád együttműködési készségét, és arra buzdították a szerb kormányt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a boszniai szerbek egykori politikai és katonai vezetői, a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics és Ratko Mladics elfogására.

A hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke és főügyésze szerdán aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Belgrád nem működik együtt a bírósággal.