Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kormánybuktatásra készül a szerb ellenzék

2004.11.29. 12:22
Februári előrehozott választásokra készül a Demokrata Párt Szerbiában. A legnagyobb ellenzéki párt terveit Borisz Tadics köztársasági elnök, a demokraták a meggyilkolt Djindjicset követő vezére is támogatja. A kisebbségben kormányzó Kostunica megbuktatása nem tűnik nehéz feladatnak, következményei azonban kiszámíthatatlanok.

Még az idén megbuktathatja a szerb kormányt az ellenzéki Demokrata Párt (DS), értesült a Vecsernyi Novoszti. A belgrádi lap értesülései szerint a DS vezetése Borisz Tadics államfővel közös Fruska Gora-i tanácskozásán döntött az új stratégia mellett.

Háborús bűnösöket bújtat

A DS-nek viszonylag könnyű feladat lenne a jelenleg kisebbségben kormányzó Szerb Demokrata Párt (SDS) megbuktatása. Vojiszlav Kostunica parlamenti többségét csak Szlobodan Milosevics a kormányon kívül rekedt Szocialista Pártjának szavazatai biztosítják, ráadásul a kormányfő politikáját már a koalíción belülről is bírálják.

Tadics elnök és a DS vezérkara szerint Kostunica árt Szerbiának, mivel ellenszegül az ENSZ Biztonsági Tanácsának és nem adja ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a horvátországi és boszniai háborúk bűnöseit. Sajtóértesülések szerint a hadsereg aktív szerepet játszik a boszniai főbűnös Ratko Mladics bújtatásában.

Belülről bomlasztanak

A DS tervei szerint a kormánybuktatáshoz megnyernék a koalíció legkisebb pártját, a kilencvenes évek óta különutas politikát folytató, monarchista Szerb Megújhodási Mozgalmat (SPO). Az SPO vezére, Vuk Draskovics többször is kritizálta Kostunicát a háborús bűnösök bújtatása miatt. Draskovics a titkosszolgálatok reformját is számon kéri a kormányfőn, mivel azok, véleménye szerint, Milosevics bukása óta érintetlenek.

A titkosszolgálatok a sajtó és a közvélemény szerint is szerepet játszottak Zoran Djindjics kormányfő megölésében, illetve egy Draskovics elleni merényletkísérletben is.

Előretörhet a szélsőjobb

Ha Tadicsék terve sikerrel járna, Kostunica kormányát még decemberben megbuktatnák. Az előrehozott választásokra már februárban sor kerülhetne. Ez azonban nem biztos, hogy megoldaná a politikai patthelyzetet, és valószínűleg a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt erősödését hoznák.