Mátyás
-6 °C
1 °C

Horvátországban fogtak el egy srebrenicai mészárost

2005.06.13. 16:42
Horvátországi szerb gyanúsítottja is van a srebrenicai népirtásnak. Az 52 éves Slobodan D.-t azokon a felvételeken azonosították, melyek a nyolcezer muzulmán fiú, férfi és öregember életét kioltó mészárlásról elsőként nyilvánosságra került. Slobodan D. a szerb belügyminisztérium Skorpió alakulatában szolgált, ami Bosznián kívül Horvátországban és Koszovóban is gyilkolt.

Őrizetbe vették a srebrenicai mészárlás egyik gyanúsítottját a horvát hatóságok. A horvát állampolgárságú szerb Slobodan D. is látható azon a videón, amit május 23-án juttatott el a hágai Nemzetközi Törvényszékhez Natasa Kandics szerb jogvédő.

Horvátországban is gyilkolhatott

Az 1995-ben készült képsorokon hat boszniai muzulmán, köztük egy 17 éves fiú kivégzése látható. A gyilkosságokat a szerb belügyminisztérium Skorpió alakulata, tehát nem a boszniai szerbek hadserege követte el. A belgrádi hatóságok a felvételek alapján öt gyanúsítottat vettek őrizetbe, további kettőt keresnek.

A horvát hatóságok közlése szerint a felvételeken szintén látható Slobodan D.-t a videó levetítése óta figyelte a rendőrség. Az 52 éves férfit vasárnap lakóhelyén, a kelet-horvátországi Banovci faluban fogták el. A férfit a horvát alkotmány értelmében nem adhatják ki sem Szerbiának, sem Hágának, de Horvátországban felelősségre vonható. A Skorpió kommandó boszniai és koszovói ténykedése előtt Horvátországban is több mészárlást hajtott végre.

Nem akarnak szerbekkel emlékezni

A május 23-án nyilvánosságra hozott, házi készítésű videó - melyen többek között az is látható, ahogy egy ortodox pap megáldja a tömeggyilkosságra készülő kommandót - az első mozgóképi dokumentuma a tíz évvel ezelőtt, 1995. júliusában végrehajtott mészárlásról. Az előrenyomuló boszniai szerbek, nem sokkal a boszniai tűzszünetet is elhozó daytoni megállapodás előtt elfoglalták az ENSZ hivatalos védelme alatt álló apró muzulmán enklávét.

A boszniai és szerbiai szerb alakulatok egyértelmű céllal, a városka teljes férfilakosságának kiirtására érkeztek. A több napon át tartó mészárlásban a hivatalos adatok szerint legalább nyolcezer muzulmán fiú, férfi és öregember vesztette életét. A mészárlást az ENSZ hivatalosan is népirtásnak minősítette.

A felvételeket Szlobodan Milosevics hágai perében vetítették le. A filmfelvétel Szerbiában is sokkot okozott. Borisz Tadics szerb államfő - aki Djindjics szövetségeseként pártolta a háborús bűnösök kiadását - a felvételek láttán bejelentette, hogy a tíz évvel ezelőtti mészárlás jövő havi megemlékezésein személyesen szeretne bocsánatot kérni a bűncselekményekért. Bejelentése azonban a srebrenicai özvegyek tiltakozását váltotta ki. Az áldozatok rokonai szerint kegyeletsértő lenne, ha a megemlékezésen szerbek is részt vennének.