Hermina
15 °C
27 °C

Srebrenicában megint temetnek, erőszak fenyeget

2008.07.11. 09:10
A srebrenicai népirtás 13. évfordulóján újabb azonosított áldozatokat temetnek el. A boszniai várost most szerbek lakják, és a hatóságok összetűzéstől tartanak köztük és a muzulmán gyászolók között.

Pénteken van a 13. évfordulója, hogy elkövették legszörnyűbb európai népirtását a második világháború óta. 1995. nyarán a boszniai szerb hadsereg elfoglalta Srebrenicát és kivégeztek 8000 férfit és fiút a városban. A legfiatalabb azonosított áldozat 13, a legidősebb 84 éves volt.

A város elvben az ENSZ védelmét élvezte, de a kirendelt holland katonák nem akadályozták meg a vérengzést. 2002-ben ebbe belebukott a holland kormány, akkorra ért véget az ügyben a vizsgálat.

A pénteki emlékezésre sok ezer embert várnak Srebrenicába, többek között a meggyilkoltak hozzátartozóit is. A város a három országrészből álló Bosznia-Hercegovina szerb részén van, a lakosság túlnyomó többsége szerb. Ezért a hatóságok attól félnek, hogy erőszakba fulladhat az emlékezés, amin Bosznia muzulmán és horvát társelnöke részt vesz, a szerb azonban nem megy el.

A feszültséget tovább fokozza, hogy néhány napja Hágában felmentették Srebrenica katonai rendőrségének volt muzulmán parancsnokát, akit szerb foglyok kínzásával vádoltak. A szerbek igazságtalannak tartják a döntést. Közben a jugoszláv polgárháború bűneit vizsgáló hágai bíróság továbbra is körözi a srebrenicai mészárlás két fő felelősét: Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, és Ratko Mladicsot, a boszniai szerb hadsereg akkori parancsnokát.

A pénteki évfordulón eltemetnek 307-et a tömegsírba helyezett áldozatok közül. Minden évben több száz holttestet azonosítanak, de az áldozatok többsége még most is tömegsírokban nyugszik.