Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tíz év után eltemethették halottaikat a srebrenicai muzulmánok

2005.07.11. 17:31
Temetési szertartással kezdődött a srebrenicai vérengzés tizedik évfordulóján tartott megemlékezés. A brit külügyminiszter a nemzetközi közösség szégyenének nevezte, hogy tíz éve nyolcezer férfit és fiút mészárolhattak le a szerbek egy ENSZ-védelem alatt álló városban. Ahogy azt is, hogy a bűnösöket a mai napig nem fogták el.

Több tízezer gyászoló és megemlékező jelenlétében emlékeztek meg Srebrenicában a tíz évvel ezelőtti népirtás áldozatairól. A szertartás elején hatszáz, eddig azonosítatlan áldozat holttestét temették el családtagjaik jelenlétében, jelentette a BBC. A megemlékezésre érkezők a hétvégén a tíz évvel ezelőtti menekülési útvonalukon haladtak, ezúttal visszafelé a városba.

Nemzetközi asszisztálással

Srebrenicában, ami 1993-tól az ENSZ védelmi övezete volt, a várost lerohanó szerb alakulatok 1995. július 11-én nyolcezer helyi férfit és fiút végeztek ki. A várost elvileg védő holland békefenntartó alakulatok a megfelelő nemzetközi felhatalmazás hiányában tétlenül szemlélték a női lakosság elűzését és a férfiak összegyűjtését.

A holland katonák tétlensége nagyban hozzájárult a szerbek népirtásának sikeréhez. A felelősséget hét évvel az események után Wim Kok szociáldemokrata vezetésű kormánya vállalta magára, amikor is egy holland kutatóintézet a srebrenicai mészárlás okait vizsgáló elemzése után lemondott.

Szökésben a főbűnösök

A felelősség vállalása a megemlékezéseket is jellemezte. A nemzetközi közösség nevében Jack Straw brit külügyminiszter kért bocsánatot. "Ez a nemzetközi közösség szégyene, hogy nem tudtuk megakadályozni ezt a gonoszságot" - idézte Straw beszédét a BBC. A külügyminiszter szerint az meg egyenesen felháborító, hogy a mészárlás felelősei, Radovan Karadzsics és Ratko Mladics mind a mai napig nem kerültek bíróság elé.

Mladics ellen két héttel a srebrenicai mészárlás után adott ki körözést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék. A boszniai szerb hadsereg parancsnoka azóta ideje nagy részében a szerbiai hadsereg védelme alatt állt, és nagy valószínűség szerint mind a mai napig Szerbiában bujkál. Bujkálásához 2002-ig bizonyosan hivatalos támogatást is kapott, és azóta is számíthat a titkosszolgálat és a hadsereg segítségére.

Szerbia bűntudatára ébredt

Karadzsicsról kevesebbet tudni Mladicsnál. A boszniai szerbek elnöke a háború utolsó szakaszában többször is összetűzésbe keveredett Milosevics szerb, majd jugoszláv elnökkel, így valószínűleg bujkálásában kevésbé támogatták a hivatalos hatóságok. Nyomát ennek ellenére sem találják.

A tizedik évfordulón szerb részről is érkeztek gesztusok. A megemlékezésre Borisz Tadics szerb elnök hivatalos delegációt vezetett, és Szerbia nevében bocsánatot kért a vérengzésért, amiben szerbiai szerb reguláris alakulatok is részt vettek.

Szerbiában még a közelmúltban is sokan tagadták a srebrenicai mészárlások tényét. Május végén azonban a belgrádi tévék is levetítették a vérengzésről elsőként nyilvánosságra hozott videofelvételt, ami lelkiismereti válságot robbantott ki az országban. Tadics látogatása ellen így csak a legszélsőségesebb csoportok tiltakoztak.