Piroska
-2 °C
5 °C

Veréssel fenyegették meg a Magyar Karitász csoportot Srí Lankán

2005.03.16. 12:59
Veréssel fenyegették a szökőár sújtotta Srí Lanka déli részén, Galle térségében, egy két részre szakadt faluban dolgozó Magyar Karitász csoport dolgozóit egy óvoda elhelyezése miatt.

A konfliktus oka, hogy a különböző mértékű támogatások miatt szegényebb és gazdagabb részre osztott falu vezetője azt akarta, hogy az ő falurészén legyen az 50-60 gyermeket befogadó óvoda, amelyet a Karitasz máshol, a buddhista templom mellett biztosít - közölte Bilkei-Gorzó Borbála, a csoport sajtóreferense. Az elutasítás annak is köszönhető, hogy a károsultak pénzt szerettek volna kapni, a Karitász csoport pedig lelkisegély-szolgálatot nyújt - tette hozzá.

Még mindig sokkosak

A Karitász dolgozóit a csoportnak dolgozó tolmácson keresztül fenyegették meg veréssel arra az esetre, ha folytatják a munkát. A csoport tovább működteti az óvodát, ám munkájukat csak azoknál a házaknál folytatják, ahol szívesen látják őket, nem akarván tovább mélyíteni a két falurész közötti ellentétet.

A házról házra járó, pszichiáterekből és pszichológusokból álló, lelkisegélyt nyújtó csapatnál biztonsági intézkedéseket vezettek be, ők ezentúl egyenruha nélkül és csak délelőtt dolgozhatnak a faluban, délután más településeken segítenek - írta közleményében Bilkei-Gorzó Borbála.

Közlése szerint a tapasztalatok azt mutatják, szükség van a beszélgetős terápiákra, hiszen a romok mellett sátrakban élő emberek két és fél hónappal a szökőár után is rettegnek az óceántól, és a cunamiról még alapvető információkkal sem rendelkeznek.

Másfél milliárd dollárra van szükségük

Srí Lankán a tavaly december 26-ai szökőár a hazai össztermék (GDP) 4,4 százalékának megfelelő kárt okozott, közölték szerdán a Világbanknál, az adományozó országok közös felmérésére hivatkozva. Számítások szerint a károk helyreállítására 1,5-1,6 milliárd dollár külső forrásra van szükség. Az elemzés szerint rövid távon elsősorban a lakóépületeket, az utakat, a szállítást kell helyreállítani.

A negyvenezer halálos áldozatot követelő szökőár 443 ezer embert tett hajléktalanná, és megsemmisítette vagy megrongálta a halászhajók 65 százalékát. Nagy károkat szenvedett az ország idegenforgalma is, a kulturális létesítményekben 200 millió dolláros kár keletkezett, több mint száz szálloda sérült meg vagy omlott össze, és az idén mindössze százezer turistára számítanak a tavalyi rekord, 565 ezer után.