Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

90 halott egy Sri Lanka-i merénylet után

2006.10.16. 12:41
Autóba rejtett pokolgéppel támadtak a tamil lázadók a hadseregre. Az újabb erőszak miatt japán különmegbízott utazott az országba, hogy megmentse a béketárgyalásokat.

Legalább kilencvenen vesztették életüket abban a merényletben, amit tamil lázadók követtek el a hadsereg egy konvoja ellen. A lázadók valószínüleg autóba rejtett pokolgépet használtak.

Hadműveletre készültek

A rendőrség közlése szerint a robbantás az északkeleti Dambulla város közelében fekvő Digampathana faluban történt. A kormány biztonsági erői itt gyülekeztek, hogy felvonuljanak Trincomalee körzetébe.

Veszélyben a béketárgyalások

A múlt héten legalább 130 katona és 22 tamil fegyveres halt meg egy véres összecsapásban. Az események hatására Sri Lankára utazott Akasi Jaszusi japán különmegbízott, hogy megmentse a lázadók és a kormány közti béketárgyalásokat. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei nevű lázadó szervezet és a kormány képviselői a tervek szerint október 28-29-én újabb béketárgyalási fordulót tartanak Genfben.

A július óta tartó újabb erőszakhullámban eddig emberek százai haltak meg, a 2002-es tűzszünet gyakorlatilag érvényét vesztette.
Az 1983 óta tartó véres tamil függetlenségi harcok a mai napig több mint 65 ezer ember életét követelték.